Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu

12.11.2013. 23:00
Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu


Središnji program održava se u ponedjeljak, uz komemorativni skup, kolonu sjećanja i polaganje vijenaca na spomen-obilježju


22. obljetnicu stradanja Škabrnje – Dana sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu, ove godine obilježit će se dvodnevnim programom u nedjelju i ponedjeljak. Kao uvod u srdišnju svečanost, u nedjelju će se u poslijepodnevnim satima u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji prikazati film “Heroji Vukovara”, te potom u kripti crkve Uznesenja blažene djevice Marije u Škabrnji otvoriti izložba “Ranjeni Krist”, autora Marije Slišković, Ivana Matkovića Laste i dr. Slobodana Langa.
Izložbu čine predmeti iz razorenih crkava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i skulpture Ivana Matkovića-Laste, ratnog zapovjednika Bogdanovaca. Matković je Lasta za vrijeme oporavka od ranjavanja započeo rezbariti u drvu sjećanja na svoje suborce. U izgorenoj maslini izrađuje viziju Ovčare, zatočenike srpskih koncentracijskih logora, stradanje čovjeka.
Predmete iz razrušenih sakralnih objekata prikupljao je dr. Slobodan Lang u vrijeme dok je bio savjetnik za humanitarna pitanja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.
Autorica postava Marija Slišković izložbu je podijelila u dva dijela, stradanje sakralnog i stradanje čovjeka. Sakralni predmeti izloženi su na “Zid Boli” mjesto molitve i traženja nestalih.
Središnji program započinje u ponedjeljak okupljanjem u Škabrnji i kolonom sjećanja, koja će sa zapadnog ulaza u Škabrnju u 10 sati krenuti prema spomen-obilježju masovne grobnice. Nakon polaganja vijenaca održat će se sveta misa, a od 12 sati i središnji komemorativni program na Trg dr. Franje Tuđmana, kolona sjećanja i polaganje vijenaca na centralni križ. Zajednički vijenac, između ostalih, polažu izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske, izaslanstvo Općine Škabrnja, Zajednice Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Koordinacija Udruga proistekle iz Domovinskog rata…
Dan nakon službenog obilježavanja UHDDRa Benkovac organizira tradicionalni mimohod Benkovac-Nadin-Škabrnja. Polazak je iz Benkovca je u 8 sati, oko 11 sati položit će se vijenci i zapaliti svijeće za poginule branitelje i civile u Nadinu, te u 13 sati u Škabrnji.