Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Knjiga je slađa uz kiflice

12.11.2013. 23:00
Knjiga je slađa uz kiflice


Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar jučer su proveli jutro sa štićenicima Doma za odrasle osobe Sveti Frane. U povodu Mjeseca hrvatske knjige pod nazivom “Tko čita (ne) skita”, učenici su sa štićenicima doma “skitali” po svijetu književnosti, glazbe i kulinarstva. Odlična kombinacija za nesvakidašnji dan u Domu razveselila je štićenike.
Kako je rekla Petra Božajić, radna terapeutkinja u Domu, oni uživaju u ovakvim druženjima, posebno s mladim ljudima.
– Mi imamo kulinarsku radionicu petkom, a kad im još netko dođe pokazati nešto novo, jako su sretni. To im razbije svakodnevnicu, kazala je Božajić.
Složila se time i štićenica Rosa koja nije imala puno vremena za razgovor već je bila koncentrirana na oblikovanje kiflica.
Petra Šarin iz 2. d razreda, smjera kuhar – slastičar, ispričala nam je što se fino kuha.
– Radimo kiflice od prhkog tijesta, oblikujemo ih rukama ili pomoću kalupa. To se poklapa s gradivom koje učimo. Štićenici imaju već neko predznanje, jako su zainteresirani i simpatični i lijepo nam je što učimo zajedno, rekla je Petra.
Sve je nadgledao kuhar Renato Kraljev, profesor u Hoteljersko-turističkoj školi.
– Svake godine dođemo kuhati sa štićenicima Doma Sv. Frane. To je učenicima terenska nastava, uče i zabavljaju se, a sve ima i humani karakter, rekao je Kraljev.
S kuharima-slastičarim su bili i recepcioneri iz 3.a razreda, a kasnije im se pridružila i druga ekipa učenika koja je u Dnevnom boravku Doma na Ljepotici odradila čitateljsku radionicu. Sve su začinili s pjesmom uz gitaru, a kad je i pećnica završila svoj dio posla, brže-bolje pojeli su sve kolačiće.