Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nedostaju vrtlari, liječnici, matematičari

12.11.2013. 23:00
Nedostaju vrtlari, liječnici, matematičari


Vrtlari, zaštitari, matematičari, liječnici, informatičari – i dalje su na popisu deficitarnih zanimanja u Hrvatskoj, pa je u skladu s aktualnim pokazateljima o zapošljavanju nezaposlenih osoba sačinjena i najnovija preporuka zadarskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za obrazovnu i upisnu politiku i politiku stipendiranja.
– Analizom, praćenjem i predviđanjem potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima dolazi se do podataka o tome koja zanimanja poslodavci najviše potražuju, pa je tako za područje Zadarske županije među obrazovnim programima u kojima bi trebalo povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata za trogodišnji srednjoškolski program preporuka da se poveća broj upisanih vrtlara i zaštitara, a za stručni studij radnih terapeuta, kaže voditelj statistike u zadarskom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dubravko Bacalja, ističući kako je cilj da se obrazovanje uskladi s potrebama tržišta rada odnosno umanji strukturna neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom.
Što se tiče sveučilišnih studija, uz medicinu, matematiku i informatiku, najviše se isplati studirati fiziku, biologiju, kemiju, likovnu kulturu i glazbu, a među traženim zanimanjima je i rehabilitacija, te ruski jezik – prevoditeljski smjer.
S obzirom na postojanje jezičnih studija na Zadarskom sveučilištu, na zadarskom se području generiraju profesori jezika, pa osim traženog prevoditelja ruskog, ova zvanja ne nedostaju, za razliku od nekih drugih sredina gdje su primjerice posljednjih godina traženi profesori njemačkog jezika. No, kako pokazuju i posljednji podaci prikupljeni popisom stanovništva, hrvatski građani puno se rjeđe zbog posla odlučuju preseliti u drugi grad, za razliku od većine zemalja Europske unije gdje je radna mobilnost vrlo visoka.
Kad je riječ o liječnicima njih u Hrvatskoj općenito kronično nedostaje, i to najviše ginekologa, neurologa i dermatologa, nakon čega slijede psihijatri, pedijatri, anesteziolozi, te ostali medicinski kadar, uključujući i medicinske sestre.
Preporuka zadarskog HZZ-a, kad je riječ o obrazovnim programima u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata u trogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju suficit je u sljedećim zanimanjima: frizer, cvjećar, pediker, vozač teretnog vozila, vodoinstalater, elektroinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, automehaničar, soboslikar i ličilac.
– U četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju preporuča se smanjenje broja upisanih učenika za ekonomiste, komercijaliste, upravne referente, administrativne službenike, medicinske laboratorijske tehničare, veterinarske tehničare, računalne tehničare, grafičke tehničare, elektrotehničare, prehrambene tehničare, tehničare cestovnog prometa, špeditersko-agencijske tehničare, ekološke tehničare, grafičke dizajnere, kozmetičare te hotelijersko-turističke tehničare, navodi Dubravko Bacalja.
Od sveučilišnih studija koji “proizvode” višak zanimanja na zadarskom području su ekonomija, komunikologija, učiteljski studij, studij povijesti, razredna nastava i predškolski odgoj.