Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Proslava s generalom Gotovinom

12.11.2013. 23:00
Proslava s generalom Gotovinom


Izložbom pod nazivom Sloboda, u subotu će se u Kneževoj palači obilježiti godišnjica oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Maldenu Markaču. Zadarski župan Stipe Zrilić podsjetio je na te dane prije godinu dana kad su svi strepili kakva će biti drugostupanjska presuda Haaškog suda.
 Naš je rat bio oslobodilački
– Kad smo saslušali oslobađajuću presudu, svi smo bili ushićeni. Time je Domovinski rat dobio pravilan tretman i potvrdu da je bio oslobodilački. Naši generali, nakon svega što su prošli, trebali su posložiti svoje živote, a njihovo oslobađanje i kasniji ulazak Hrvatske u EU odredili su naše živote, rekao je između ostalog zadarski župan.
Ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš rekla je da će se izložba održati u prostoru Kneževe palače, jednog od simbola stradavanja Zadra u Domovinskom ratu. Na njoj će biti izloženo 20 slika međunarodne slikarske kolonije koja je 2012 djelovala u Zadru te 30 fotografija zadarskih fotografa Zvonka Kucelina i Željka Karavide snimljeni na dan osobađajuće presude u Zadru i Pakoštanima. Narodni muzej Zadar je 2012. godine u suradnji sa umjetničkom organizacijom „Jadertina” ugostio je 2012 međunarodnu likovnu koloniju povodom oslobodilačke vojno redarstvene operacije „Oluja”. Kolonija je organizirana povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, u čast sudionika Domovinskog rata, hrvatskog generala Ante Gotovine. Međunarodna likovna kolonija je održana u vremenu od 04. lipnja do 06. lipnja 2012. godine, a tom prilikom su sudionici kolonije imali priliku posjetiti dio ratom pogođenih područja u Zadarskoj županiji. Sudionici međunarodne likovne kolonije su bili: Denica Dančeva (Bugarska), Odborn Pettersen (Norveška), Iris Dvornik, Željko Zima, Sergije Mihić, Dubravko Mokrović, Magiljevski Bogdan, Magiljevski Konstantin (Ukrajina). U sklopu izložbe, bit će prikazan i kratki film Leonarda Lisice upravo o danu kad su oslobođeni hrvatski generali a nastupit će i zadarski plesni ansambl.
 Ne može se bez emocija o presudi
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta podsjetio je da je oslobađajuća presuda bila uzrok jednom od najljepših obilježavanja Dana Grada Zadra i blagdana Sv. Krševana, a jedna od najsvečanijih sjednica Gradskog vijeća bila je ona na kojoj je nazočio i general Gotovina.
– Domovinski rat bio je častan i osloboditeljski. Ratna stradavanja i oslobađajuću presudu prikazujemo na ovoj izložbi kroz umjetnost zbog čega trebam zahvaliti na ideji, rekao je Kalmeta koji je posebno pozdravio generalovog prijatelja Željka Dilbera koji je u najtežim trenucima bio uz generala Gotovinu.
Dilber je pak rekao da je sretan što na presici predstavlja braniteljsku populaciju Zadarske županije. I danas je kaže Dilber, teško bez emocija govoriti o 16. studenom 2012. jer sve ono što smo mi kao njegovi vojnici naučili u ratu od njega, još više smo naučili u Haaškoj agoniji. Naučili smo kako u teškim trenucima ostati častan i ponosan hrvatski vojnik, rekao je Željko Dilber napominjući da se na izložbi očekuje i dolazak generala Gotovine.