Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Konobar ipak mora pitati

Autor: Ivan Stagličić

12.12.2009. 23:00
Konobar ipak mora pitati

Foto: Sebastian GOVORČIN



“Pravi” makijato jedino je onaj koji se priprema od espressa s malo hladnog mlijeka, a svi naknadni izumi zapravo su prilagođavanje gostu


U Zadru nema dvojbe oko toga da je popularni napitak od kave, macchiato, nastao upravo u našem gradu pa pomalo komično izgledaju tvrdnje nekih današnjih djevojaka i mladića koji na forumima i blogovima uvjereno pišu kako se macchiato počeo piti prije dvadesetak godina. Pa čak i ako nije prvi put spremljen u Zadru, činjenica je da ga se ovdje pilo puno više od dva desetljeća.
Macchiato je, međutim, s vremenom postao makijato i proširio se širom Lijepe naše. No, kako ga ispravno pripremiti pitanje je koje sve više zbunjuje i goste i konobare. O tome je nedavno na Hrvatskom radiju govorio i Tomislav Mrdeža, predavač na Universita de caffe de Croatia u Zagrebu i prvak Hrvatske u pripravi espressa. Zbog praktičnih razloga, kazao je, danas konobar mora zapravo pitati gosta hoće li “veliki ili mali” makijato te želi li hladno ili toplo mlijeko. No, Mrdeža je priznao i ono što istinski zadarski poklonici makijata oduvijek znaju, da je “pravi” makijato jedino onaj koji se priprema od esspressa s malo hladnog mlijeka te da su svi naknadni izumi, zapravo prilagođavanja. Nažalost, dodatni opis kakav makijato želimo potrebno je danas iznositi i u zadarskim kafićima, premda će se i ne tako stari Zadrani i Zadranke prisjetiti da je još do relativno nedavno u Zadru bilo dovoljno naručiti makijato i dobiti ga kako spada. No, to je bilo u ona vremena kad bi na takvu narudžbu konobari u drugim gradovima, okretali svoj pogled prema polici s likerima i odgovarali da im je macchiata nestalo, ali da imaju amaretto ili cynar.