Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Marmelada od magunja kao originalan proizvod

Autor: Ivan Stagličić

12.12.2009. 23:00
Marmelada od magunja kao originalan proizvod


Šećući po sajmu “Naši mali gušti” doista je teško izdvojiti nešto posebno jer su svi izlošci bili domaći i originalni. Ipak, vrijedi se osvrnuti na jedan veoma originalni proizvod koji je u Arsenal stigao s otoka Pašmana, a riječ je o marmeladi od magunja kojima taj otok obiluje.
Magunje su grm koji može izrasti i u pravo stablo visine i do četiri metra. Često rastu u maslinicima ili vinogradima, a sezona im je od sredine listopada do kraja jeseni. Iznimno su zdrave jer osim obilje C vitamina, sadrže i etil galat koji se smatra prirodnim antibiotikom. U liječenju se rabe i kora kod smetnji urinarnih puteva te korijen koji je dobar protiv upalnih procesa i reumatskih smetnji.
Magunje je poznavao još i Plinije Stariji koji ih opisuje kao voće koje se smije pojesti samo jedan komad, budući da u većim količinama djeluju kao prirodno sredstvo za poboljšanje probave. Od njih se radi i rakija, a poznaju ih i Portugalci koji od nje rade vino koje je zaštitni znak tamošnjih motorističkih skupina.
– Ovo je zdravo i ukusno, odličan proizvod koji bi mogao biti i poslovno itekako zanimljiv. Samo ako se prema njemu dobro postavimo, kazao nam je Krunoslav Bobić, čija je supruga za ovaj put priredila staklenke marmelade od magunja koje su se mogle i degustirati.