Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otpad nije smeće

Autor: Valentina Mlađen

12.12.2009. 23:00
Otpad nije smeće

Foto: Filip BRALA



U subotu je u popodnevnim satima u prostorijama udruge “Z.V.U.K.” u knjižnom klubu Knjigozemska, udruga Eko Zadar organizirala drugu kreativnu radionicu. Radionice su zamišljene kao recikliranje, tj. iskorištavanje starog otpada poput stklenki, kartona, spužve, žice, konzerve itd.
– Naglasak je na otpadu kojeg pravimo svaki dan i previše, a naša namjera je da se taj otpad na neki način iskoristi, rekla je jedna od voditeljica radionice Ines Urošević.
Temperama, vodenim bojama, škarama i pomoću malo ljepila od starog otpada tako su nastajali novi predmeti poput vaza za cvijeće, cvijeća od spužve te kartonskog božićnog drvca, sve što su mogli zamisliti na radionici su reciklažom i ostvarili. Sav otpad sakupljali su kod kuće, ali i oko trgovina i kontenjera za otpad.
Ova radionica samo je jedna u nizu radionica koje su organizirali u sklopu mnogih koje sada provodi udruga Eko Zadar, poput oslikavanja platnenih vrećica ili izrade ukrasa od starih predmeta. U Eko Zadru osmislili su zgodan način kako u vrijeme recesije imati nešto novo, a ne platiti za to ni kune i još se riješiti staroga otpada.
 Prema odazivu građana na prvu radionicu, a i ovi održanu u subotu čini se da je ova ideja naišla na plodno tlo. Iduća radionica očekuje se vjerojatno iza božićnih blagdana, kad će zasigurno biti mnogo novog materijala za reciklažu.