Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Alkar, Zabok i Split bili su naša vrhunska izdanja

12.12.2010. 23:00
Alkar, Zabok i Split bili su naša vrhunska izdanja


Sve su to momčadi koje su nemjerljivo skuplje, kvalitetnije i iskusnije od nas – smatra Plantak


Polovina natjecanja u A-1 ligi košarkaša je iza Borik-Puntamike. Rezultati iznad očekivanja donijeli su ugodno drugo mjesto na prvenstvenoj ljestvici s pobjedama u dvije trećine odigranih utakmica (6-3). Neven Plantak, trener “zelenih”, istaknut će u prvi plan odlično odrađene (po)duže ljetne pripreme koje su dovele do usavršavanja svega onog što su prezentirali u jesenskih devet kola.
– Kad krenete u pripreme u okviru zacrtanih planova, onda je puno lakše ući u novu sezonu. Imali smo dosta rano riješenu igračku križaljku i uspjeli se dobro fizički pripremiti.
Ivanov – Šarlija
Dokaz tomu su i 13 pobjeda iz 14 pripremnih utakmica.
– Kroz te utakmice smo tehničko-taktički uspjeli složiti kockice na svoje mjesto. No poremetilo nam se sve pred početak prvenstva, jer smo ostali na duže vrijeme bez prvog organizatora igre Devića, a rošada Ivanov – Šarlija nam definitivno nije odgovarala. Iako je Šarlija kvalitetno rješenje, nama tada to nije donosilo ništa dobroga, jer smo izgubili odjednom glavnog igrača na kojem smo zasnivali većinu igre i to samo nekoliko dana pred prvo kolo s VROS Dardom. Da se ta rošada izvela mjesec ili više dana ranije to bi bila sasvim druga priča, jer bi Šarlija prošao s nama pripreme i pohvatao sve taktičke zamisli. Stoga smo se našli u vrlo nezavidnoj situaciji u najgore vrijeme.
Unatoč svemu, početak je bio nikad uspješniji.
– Krenuli smo sa 3:0, pobijedili Dardu kod kuće i Dubravu u gostima, dok smo treću utakmicu protiv Alkara u Jazinama odradili fenomenalno. Tu smo osjetili da smo dobri i da imamo nekolicinu mladih igrača koji su iskoristili svoju priliku igrajući glavne role na terenu. Uslijedio je prvi poraz kod Trogira u utakmici u kojoj je domaćin odigrao izvanredno, jednostavno su bili taj dan nenadmašni. Štekalo je i protiv Dubrovnika u Jazinama iduće kolo, ali smo uspjeli uzeti pobjedu u završnici.
Slavlje u Zaboku u prvom tv prijenosu bilo je nešto posebno.
– Ta protiv Zaboka, spomenuta s Alkarom kao i ova zadnja protiv Splita naša su vrhunska izdanja. U tim utakmicama smo pokazali najbolju igru i imali njen najduži kontinuitet. A važno je napomenuti da su sve to momčadi koje su nemjerljivo skuplje, kvalitetnije i iskusnije od nas.
Nakon Zaboka uslijedila je mala stvaralačka pauza. Dvaput ste u nizu morali čestitati protivnicima.
– Najveći razlog tomu je taj što smo nakon gostovanja u Zaboku upali u velike probleme s ozljedama i dočekali smo Svjetlost te Kvarner s nepripremljenom momčadi. Škifić je u dva tjedna nanizao pravu seriju ozljeda od istegnuća zgloba, ukočenog vrata do viroze i upaljene tetive koljena. Bez najboljeg igrača uz kompletno zdrav ostatak momčadi još bi i bili dobro, no uz Škifića smo imali ozlijeđene Pavića, Čakaruna, Devića i Troskota od prije. Tada bez treninga ne mogu ni konkurirati za ozbiljan učinak u utakmici, što se odmah osjetilo na rezultatu. Šteta što nismo uspjeli u jednoj od te dvije slaviti. Sedam pobjeda je trebalo po našoj igri biti realnost.
Liga za prvaka
Sve to je platio na kraju Split.
– Pokazali smo veliku želju i borbenost te smo na kraju nadigrali najkvalitetniji sastav u ligi. Splićani su jedini u ligi koji već mogu sigurno planirati Ligu za prvaka iako su bodovno još daleko od toga. Ostalih devet momčadi ima podjednaku šansu za ostala tri mjesta, ali isto tako i za tešku borbu za ostanak u ligi.
Ima li sezone u Ligi za prvaka konačno mjesta i za Borik-Puntamiku?
– Ne kažem da ne bi bilo dobro da tako i bude. No realnost je da se moramo brinuti samo sa sljedećim protivnikom i ničim drugim. Definitivno se ne želim ni ja ni igrači opterećivati sa 18. kolom i računicama. Trenutačno nam je u fokusu odraditi minifizičke pripreme i sljedeći protivnik u Kupu Krešimira Ćosića između Božića i Nove godine. Nakon toga sve se misli usmjeravaju prema gostovanju u Dardi. Želimo samo dočekati to gostovanje bez ozljeda te će dosta toga ovisiti o našem pristupu u toj utakmici – zaključio je Plantak.


 NEDOSTATAK VISINE – PREDNOST




Zaštitni znak “zelenih” je obrana. Obrana koja je definitivno najjača u ligi. U 9 utakmica primili su tek 612 poena što bi bilo prosječno 68 po utakmici. U čemu je tajna?
– Stari trenerski postulat kaže da nije bitno što uigravate već je bitno koliko je to dobro uigrano. Stoga nema tu prevelike filozofije. Kad se složi momčad u skladu s mogućnostima onda prije početka priprema pogledate što zapravo imate. Nismo obdareni visinom i stoga nemamo mogućnost varijabli već uigravamo ono što će najbolje štimati te se podređuje fizičkim predispozicijama igrača.
Što je potrebno za kvalitetn(ij)u obranu?
– Najvažniji su voljni moment i fizička pripremljenost. Mi zato često upotrebljavamo preuzimanje, što je najednostavnija i najefikasnija obrana koja se uz to najlakše uči. Našu manu nedostatka visine tada pretvaramo u prednost, jer kod preuzimanja nam protivnik ne dolazi u prednost visine. Iz jednostavnog razloga što su nam svi igrači podjednake visine. Ako ipak protivnik odluči forsirati na svoje centre, onda koristimo ‘trap’ što smo dobro uvježbali. Kad taj naš obrambeni sustav funkcionira, dolazimo u situaciju da možemo nadjačati i puno kvalitetnije momčadi od nas.


 MLADI OPRAVDALI


Veliki dobitak Puntamičanima je prava eksplozija mladih igrača kojima vrvi njihov sastav ove sezone.
– S prosjekom od 21 godinu najneiskusnija smo momčad lige. No ti mladi igrači su uspjeli u devet kola maksimalno opravdati svoj status u Borik-Puntamici. Prvenstveno bih tu istaknuo Petra Marića kojem nitko nije davao šanse nakon tri godine provedene u A-2 ligi, no on je pokazao da je naš najkonstatniji igrač. Odličan u oba pravca, pogotovo u obrambenom dijelu. Mikulić je prvi put ove sezone zaigrao u ozbiljnim utakmicama i sa 19 godina pokazao da može igrati bitnu ulogu u prvoligašu. Sklon je i oscilacijama što je sasvim prirodno za tako mladog igrača. Pohvalio bih i Pešuta koji je iznimno talentiran te je odigrao nekoliko dobrih utakmica. Dobili smo Čakaruna koji igra kao preporođen u odnosu na lani i najbolje se vidjelo koliko nam znači kad nije bio spreman protiv Svjetlosti i Kvarnera.
Škifić je ipak prvo ime.
– To je točno. Škifić je odmah potvrdio da je jedan od naših nositelja igre. Šteta samo zbog njegovih ozljeda. Pavić je imao također peh i on nam je vrlo bitna karika za nastavak. Jurjević je postao naglo uz Pavića najiskusniji naš igrač i potpuno je opravdao tu ulogu, a isto se očekuje i od Petanija koji je došao nedavno. Ne smijem zaboraviti ove najmlađe poput Mrkića koji je odlično iskorištavao svoje minute na parketu.