Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Moliereova životna priča

12.12.2010. 23:00
Moliereova životna priča


“Škola za žene”, naslov je predstave s kojom HNK Split gostuje večeras na daskama HNK Zadar. Riječ je o komadu Andrzeja Sadowskog, a u predstavi igraju: Frane Perišin, Goran Marković, Nikola Ivošević, Andrea Mladinić, Bruna Bebić Tudor, Ante Čedo Martinić, Trpimir Jurkić, Anastazija Jankovska i Nives Ivanković.
“Škola za žene” mudar je kazališni komad. Ishodišna je točka Moliereove mudrosti već u tome što je Školu za žene pisao na temelju vlastitih životnih iskustava. Glavni junak Arnolphe, koji je zapravo Moliereov alter ego, postaje žrtvom fascinacije mladom ženom, kao što se dogodilo i samom autoru, ali na kraju priče, doživljava poraz. Drugi, za nas mnogo važniji aspekt Moliereove mudrosti, u tome je što teme i problemi koje taj komad načinje nikako ne zastarijevaju.
Zato smo, u razgovoru s glumcima, već na početku proba, pronalazili brojne sličnosti sa suvremenim životom, našom današnjicom. Naravno, naš je glavni cilj da se publika u predstavi prepozna, da vidi svoje mane i svoje vrline. Zato smo, radeći na Školi za žene odlučili obogatiti glumačku podjelu dvjema ženskim ulogama. Riječ je o Chrysaldu i Bilježniku. Ti likovi u sebi imaju iznimno puno racionalnoga i kritičkoga dok promatraju stvarnost, a ženskost će im svakako dati dodatnu dimenziju… Premda radnju Škole za žene približavamo našem vremenu, ne želimo raditi ni potpunu adaptaciju, a još manje napadnu aktualizaciju. Vizualna stilizacija referira se na dvadesete godine dvadesetog stoljeća, ali to nije presudno. Bili u renesansi, u ludim dvadesetim, ili u današnjici – neki ljudski postupci i osjećaji ostaju začuđujuće isti.” (Andrzej Sadowski, redatelj).