Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Vojarna Zemunik nije, niti će biti NATO baza”

12.12.2010. 23:00
“Vojarna Zemunik  nije, niti će biti NATO baza”


Hoće li vojarna u  Zemuniku postati NATO baza, pitanje je koje se često  može čuti među Zadranima,  dok iz MORH-a ovu informaciju opovrgavaju. Tema je  aktualizirana nakon nedavnog posjeta Zapovjedništva  zračne komponente NATO-a  iz Izmira, a kako su nas izvjestili iz Službe za odnose s  javnošću i informiranje  MORH-a, razlozi njihova posjeta bili su upoznavanje sa  infrastrukturom i objektima u  funkciji letenja koje sada koriste eskadrile i Zrakoplovno-tehnička bojna 93. zb Zemunik, a razgovaralo se o temama od zajedničkog interesa pa i primjerice o konceptu “Potpore zemlje domaćina”.
Špekulacije o tome da bi  vojarna Zemunik u skoroj budućnosti mogla postati neka  vrsta NATO baze pravdana je  činjenicama kako će u  obližnju luku Gaženica uskoro biti moguće uplovljavanje  puno većih brodova, pa tako i  onih s vojnim namjenama. Zemunik je s Gaženicom povezan Kalmetinom čime su  stvoreni preduvjeti za puno  lakši prijevoz ljudi i opreme.  Posjet predstavnika NATO-a  nekima je samo produbio ove  sumnje, ali iz MORH-a su  špekulacije oštro demantirane.
– Vojarna Zemunik nije, niti  će biti NATO baza, niti je  planirano niti se ikada o tome  razgovaralo na bilo kojoj razini, pa ni na razini spomenutog posjeta, kazali su u  MORH-u.
Vojarna Zemunik ima status potpore zemlje domaćina  NATO snagama (host nation  support), odnosno deklarirana je od strane Republike Hrvatske kao jedan od infrastrukturnih objekata koji se  mogu koristiti u slučaju potrebe prihvata savezničkih  snaga u pojedinim slučajevima.
– Koncept “Host nation support” ili potpora zemlje domaćina podrazumijeva  pružanje sredstava i usluga  potrebnih za privremeni život  i rad ljudi, te uporabu opreme  postrojbi i organizacija koje su  privremeno na teritoriju strane države. Taj koncept se već  više godina primjenjuje diljem  Hrvatske a tako i u spomenutoj vojarni. Podsjetit ćemo  samo na vježbu “Jackal Stone  2009.” kada je vojarna “Zemunik” bila primjerice u funkciji potpore zemlje domaćina. Važno je istaknuti kako, kao što RH može pružiti  potporu stranim postrojbama  i organizacijama koje prolaze  ili privremeno borave u RH,  također i ostale članice NATO  saveza mogu pružiti potporu  našim postrojbama kada iste  prolaze ili privremeno borave  u tim državama, navode u  MORH-u.