Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ivan Pehar: Ljubo je ovo zaslužio

12.12.2011. 23:00
Ivan Pehar: Ljubo je ovo zaslužio


– Ljubo je ovo zaslužio. Napravio je neprocjenjivo mnogo na području duha i kulture Hrvata i upravo iz tog razloga odlučili smo mu se odužiti ovim svojevrsnim homaggeom, ali i osnivanjem Zaklade Delmata čiji je glavni cilj njegovanje hrvatske glazbene baštine i klapskog pjevanja te inicijativa da se u Hrvatskoj konačno otvori Glazbeni odjel koji bi njegovao klapsko pjevanje


Ljubo Stipišić Delmata ostaje živjeti i nakon smrti. Njegovi prijatelji koje je zadužio svojim nesebičnim radom za vrijeme života odlučili su mu se odužiti ciklusom dobrotvornih koncerata nazvanih “Ljubi s ljubavlju”. Prvi takav koncert održan je u Zagrebu u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a sinoć u 19 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na splitskim Mejama održan je drugi.
Glavni organizator ciklusa koncerata je Gradska knjižnica Zadar u suradnji s Ljubinim prijateljima, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Zakladi Delmata u osnivanju.
– Dojmovi iz Zagreba su naprosto veličanstveni. Stvarno je rijetkost da jedna javna osoba za života, a kamoli iza smrti objedini sve svoje prijatelje, u Zagrebu i to bez gotovo ikakve promidžbe, osim usmene predaje, zadovoljan je ravnatelj Gradske knjižnice Zadar i veliki prijatelj Ljube Stipišića Delmate Ivan Pehar. On se zajedno s djelatnicima knjižnice uputio u Split kako bi svi zajedno još jednom osjetili tu prekrasnu atmosferu i zahvalili se Ljubi. Za razliku od Zagreba gdje su se naplaćivale ulaznice po cijeni od 60 i 100 kuna kako bi se naplatili minimalni troškovi dvorane, ostatak je otišao u Ljubinu Zakladu, u Splitu će umjesto ulaznica posjetitelji moći dati dobrovoljne priloge za Zakladu.
– Ljubo je ovo zaslužio. Napravio je neprocjenjivo mnogo na području duha i kulture Hrvata i upravo iz tog razloga odlučili smo mu se odužiti ovim svojevrsnim homaggeom, ali i osnivanjem Zaklade Delmata čiji je glavni cilj njegovanje hrvatske glazbene baštine i klapskog pjevanja te inicijativa da se u Hrvatskoj konačno otvori Glazbeni odjel koji bi njegovao klapsko pjevanje. Ono je postalo toliko prepoznatljivo u Hrvata, gotovo izvozni brend, a još uvijek takav odjel ne postoji. Želja nam je i da uključimo jednoga studenta koji bi proučavao bogatu Ljubinu ostavštinu od koje su nam mnoge stvari još uvijek nepoznate, kazao je Pehar. Iz Zaklade bi također išla i potpora Festivalu dječjih klapa te nastavak projekta digitalizacije opusa Ljube Stipišića koji se pod imenom “DELMATA” provodi od 2008. godine u Gradskoj knjižnici Zadar.
Osim homaggea Ljubi iz Gradske knjižnice stiže još jedna lijepa vijest, Ljubin sin Zlatan Stipišić Gibboni spremno je preuzeo u naslijedstvo titulu kuma Gradske knjižnice Zadar, kao i Festival dječje klape te je izrazio potporu Zakladi Delmata u osnivanju. Također obitelj Stipišić posjetit će sve koncerte koji se održavaju Ljubi u čast.
A svoju podršku i zahvalu  Ljubi moći će iskazati i Zadrani i to na trećem koncertu “LJubi s ljubavlju” koji će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar 19. siječnja 2012. godine. U Zadru će nastupiti gotovo sve klape koje izvode Ljubin repertoar. Četvrti i posljednjikoncert iz ovog ciklusa održat će se u veljači ili ožujku slijedeće godine na Rabu.
– Ovo je najmanje što možemo učiniti za Ljubu koji je zaista bio pravi uzor svojim djelovanjem. Možemo to nazvati umrežavanjem njegovih prijatelja, a sve ovo što činimo radimo na dobrovoljnoj bazi bez ijedne kune naknade jer Ljubo to zaslužuje, zaključio je Pehar.


“Identitet”




Uz sam koncert ovaj ciklus je prilika i za predstavljenje notnog izadnja Ljube Stipišića Delmate objavljenog u knjizi “Identitet”. Knjiga Ljube Stipišića Delmate objavljena je na 1 000 stranica neposredno prije Ljubine smrti i još nije predtavljena.
Sadrži četiri desetljeća Ljubinih glazbenih, pjesničkih i likovnih ostvarenja. U cjelosti je posvećena gradnji i očuvanju baštinjenog identiteta, a namijenjena je glazbenicima, etnomuzikolozima, voditeljima zborova i klapa, nastavnicima glazbene kulture, učenicima, studentima, odnosno svima onima koji se žele okušati u neistraženim klapskim mogućnostima.