Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kroz Arbanase

12.12.2011. 23:00
Kroz Arbanase


“Kroz Arbanase” naziv je najnovijeg filma autorskog dvojca Bernarda Kotlara i Drage Marića koji je premijerno prikazan u nedjelju, u samostanu školskih sestara franjevki u Arbanasima.
Kotlaru je ovo 14. uradak u kojem obrađuje zadarsko naselje Arbanasi. DVD je zapravo oslikani omanji putopis poznatog zadarskog novinara i sportskog publicista Drage Marića, koji je poput razglednice dočarao Zadar i Arbanase, od Kolovara, preko Karme, Podbriga, Punta Bajla, Uvale Bregdeti, Sv. Klementa sve do starih arbanaških ognjišta, dotičući se u ubrzanom hodu skoro svake kuće i znamenitosti na tom putu.
Jedno od poglavlja ovog DVD-a obrađuje i arbanaške ljude. Najveća vrijednost, kako je rekla Lucija Perović, inače voditeljica arbanaškog ogranka Gradske knjižnice Zadar, u tome je što je Kotlar kroz DVD i slike svoga mjesta sačuvao djelić sadašnjice za buduće generacije. Perović je rekla da Arbanasi svoje mjesto i njegove izvanredne ljepote doživljavaju zdravo za gotovo. Stoga je bilo potrebno da stranac-namjernik, ovog puta Drago Marić, ponovno ukaže na jedan od najljepših gradskih predjela.
Kao što je Bernard Kotlar poznati čuvar baštine svojih predaka, tako je i Marić, boraveći skoro svakodnevno u arbanaškom priobalju, više domaćin koji stalno iznova doživljava inspiraciju u poznatim lokalitetima. Kotlar je naglasio da je DVD „Kroz Arbanase” realiziran bez sponzorskog doprinosa u izdanju ureda Župe Gospe Loretske, a koliko je uradak važan za Arbanase, pokazali su mještani svojim posjetom premijeri. Uz Kotlara i Marića, suradnici na DVD-u bili su Duško Modrinić i Željko Dukić, a nazočne su u prepunoj dvorani samostana zabavljali grupa Galeb i Amenda Stošić.