Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Optuženi priznao da je pakao droge iza njega, ali tvrdi da nikad nije dilao

12.12.2011. 23:00
Optuženi priznao da je pakao  droge iza njega, ali tvrdi da nikad  nije dilao


Optuženi je Sudskom vijeću ispričao da je prije tri i pol godine bio ovisnik, kupovao heroin za svoje potrebe, no da se nakon uhićenja promijenio. Tri godine liječio se od ovisnosti u španjolskoj komuni, a danas je u programu resocijalizacije


Zbog optužbe da je preprodavao heroin i heptanone  na zadarskom narko  tržištu, jučer je na optuženičku klupu  Županijskog suda u  Zadru sjeo J. M. (27).
Mladić je uhićen još  5. veljače 2008. godine  na predjelu Voštarnice, a policajci su mu  tada pronašli šest paketića s heroinom. Tri  paketića s ukupno  1,28 grama heroina  skrivao je, kako stoji u  optužnici, u nogavici,  dok je još tri s ukupno  1,48 grama imao u  džepu jakne i dragovoljno ih predao policajcima. U pretresu  stana policija mu je još  pronašla i 19 tableta  heptanona, no on je  jučer predsjedniku  Sudskog vijeća Borisu  Radmanu rekao da se  ne osjeća krivim za  djelo koje mu Županijsko državno odvjetništvo stavlja na teret.
– Ja sam u to vrijeme  bio ovisnik o heroinu,  a kako sam se pokušavao liječiti, imao  sam i nešto heptanona  koji su mi dali u Centru  za prevenciju ovisnosti  i izvanbolničko liječenje. Droga koju su  policajci, 5. veljače prije tri godine, našli kod  mene bila je za moju  osobnu uporabu. Planirao sam na četiri dana otići u Zagreb kod  brata, a i pregovarati  za odlazak na cruiser u  jednoj specijaliziranoj  agenciji. Bojao sam se  krize pa sam kupio dozu za tih nekoliko dana  – rekao je J. M. iznoseći jučer svoju  obranu odmah nakon  čitanja optužnice. Napomenuo je da je prije  uhićenja plovio i zarađivao za život, a nakon što se “skinuo” s  broda, imao je krize i  posezao za heroinom u  nekoliko navrata. Istaknuo je da nije preprodavao drogu, već ju  samo kupovao za svoje  potrebe, a za to je imao  novca jer je radio. Nakon uhićenja shvatio je  da mora poduzeti neke  konkretne korake u  životu, pa se ponovno  obratio službi za prevenciju gdje je nakon  heptanona uzimao još  i subotex, a kada je dozu smanjio na dva miligrama, odlučio je krenuti u komunu.
– U rujnu 2008. godine otišao sam u Reto  centar u Španjolskoj.  Tamo sam bio sve do  28. rujna ove godine.  Potpuno sam “čist”,  prijavio sam se za program resocijalizacije i  pohađam tečaj nakon  kojeg se nadam kako  ću dobiti i posao. Osim  toga, odlazim i na savjetovanja u Centar za  socijalnu skrb, psihologu u Caritas, a odlazim i u Udrugu Porat –  ispričao je mladić Sudskom vijeću o svom  životu nakon pakla  droge koji je, kako je  naglasio, sada iza njega.
Suđenje se nastavlja  krajem siječnja iduće  godine.