Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Otvorena humanitarna izložba “Leptiri svih boja”

12.12.2011. 23:00
Otvorena humanitarna izložba “Leptiri svih boja”


U organizaciji Doma za odgoj djece i mladeži Zadar i Narodnog muzeja Zadar jučer je u Kneževoj palači otvorena humanitarna izložba radova nastalih na likovnoj koloniji “Leptiri svih boja”.
Ovogodišnja, treća po redu likovna kolonija se održavala na svjetioniku Veli Rat na Dugom otoku u periodu od 18. do 25. lipnja. Na njoj je sudjelovalo 17 umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovačke, pri čemu su nastala 52 djela.
U ime domaćina, Narodnog muzeja, okupljene je pozdravila ravnateljica Renata Peroš istaknuvši kako se NMZ htio pridružiti motiviran nesebičnim djelom.
Prof. Tatjana Vukman, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, u ime nositelja projekta zahvalila je svim sudionicima kolonije.
– Ovo su sad ne samo poznati umjetnici, već i naši stari prijatelji. Naša ustanova i djeca imaju jako puno potreba i želja, kazala je Vukman pozvavši sve prisutne na kupnju nekog djela.
Na otvorenju izložbe o ovoj likovnoj aktivnosti, kao i o djelima koja su iz nje proizašla, govorio je novinar, skladatelj, tekstopisac i karikaturist Igor Brešan.
– Puno je razloga da preporučim ovu koloniju. Nađite se u nekoj ovoj slici. Specifične su ovakve kolonije humanitarnog karaktera, kazao je Brešan.
U katalogu koji prati izložbu Brešan je zapisao: “Nije lako pomiriti ni ljude, a kamoli umjetnike, napose kad se nađu sa svim svojim “mušicama” i fantazijama, kreativnim “ludilima”, s osebujnošću, suočene s tako opasnim količnikom u kojemu su djeljenik upravo uskipjele emocije, a djelitelj jedinica površine. Ponajmanje na tako uzanom prostoru svjetionika Veli rat, robinzonskoj enklavi optočenoj pučinom, na “vratima” Zadra. Ali na Dugom otoku svaki nesporazum ili iskorak preveć, vodi ka plavom bezdanu. Ka “putu” koji uvijek prati neizvjesnost ili mistika, zagonetke i naklapanja, ponajprije o tome koliko smo mali i ranjivi, što se uopće valja tamo na horizontu? More, toliko puta opjevano i isplakano. Kako li ga samo vide iz ove osmatračnice naši prijatelji, likovnjaci” Jesu li u blagodatima ladanjske atmosfere spremni na novi korak ili su zaigrali na sigurno i prizvali povjesnicu upomoć, odali divljenje majstorstvu onih koji su ih nadahnjivali, inspirirali, onima od kojih su učili, koje su poštovali, a isto su se bavili morem i njihovim tajnama.”
Kupnjom bilo kojeg djela pomaže se podizanju standarda kvalitete štićenika Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, koji potječu iz socijalno najugroženijih obitelji.