Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bez obnove Kneževe palače nema ni obnove dvorane

Autor: Valentina Mlađen

12.12.2012. 23:00
Bez obnove Kneževe palače nema ni obnove dvorane


Žalosno je da nove generacije niti ne znaju da je u Kneževoj palači nekada bila koncertna dvorana. Smatramo da uljučivanje nevladinih organizacija, odnosno udruga i šire javnosti itekako može samo doprinjeti i pomoći da EU vidi da Zadru uistinu treba aktiviranje Kneževe palače, naglasila je Kozulić začuđena reakcijom arhitekata


Akcija prikupljanja sredstava za uređenje  koncertne dvorane u  Kneževoj palači “Trebamo i  želimo koncertnu dvoranu u  Kneževoj palači” Lions kluba Zadar naišla je na oštro reagiranje arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića, projektanata Muzeja 2 palače, koji se planira realizirati u objedinjenom kompleksu  Kneževe i Providurove palače.
Letilović i Pedišić, iznenađeni najavama zadarskog Lions kluba da će organizirati humanitarni bal za  obnovu koncertne dvorane,  poslali su priopćenje medijima u kojem članovima Lionsa poručuju kako je revitalizacija koncertne dvorane planirana u sklopu radova na Muzeju 2 palače, ili točnije u sklopu prvog dijela izvedbe koji obuhvaća cijelu Kneževu palaču, a svi radovi na obnovi njenog izvornog izgleda, kao i izvedba svih potrebnih instalacija i pomoćnih sadržaja, predviđeni su projektnom dokumentacijom ali samo kao dio cjelovite izvedbe.
Iznenađeni arhitekti
– Projekt Muzeja 2 palače  istaknut je od strane Ministarstva kulture kao jedan od  najvažnijih projekata za Republiku Hrvatsku, a Grad  Zadar je u postupku aplikacije za sredstva iz europskih fondova kako bi se navedeni projekt i realizirao. Rekonstrukcija koncertne dvorane i njeno stavljanje u funkciju, mimo izvedbe svih planiranih radova unutar Kneževe palače, jednostavno nije moguća. Koncertna dvorana može se ponovno staviti u funkciju samo obnovom čitave Kneževe palače, odnosno realizacijom prvog dijela projekta Muzeja 2 palače, poručili su Letilović i Pedišić. U nastavku priopćenja ističu kako humanitarni bal može priskrbiti sredstva za možda simboličku obnovu dijela štukatura unutar dvorane, ali sigurno neće doprinijeti da se dvorana brže osposobi za  svoju osnovnu funkciju.
– Da nas je iz Lions kluba  Zadar bilo tko kontaktirao  dobio bi ovu informaciju i jednostavno nebi došlo do krajnje nestručnog tumačenja  mogućnosti djelomične izvedbe koncertne dvorane, zaključili su arhitekti.
S druge strane na ovo  priopćenje arhitekata iz  Lions kluba ističu kako su  kontaktirani vlasnici projekta Grad Zadar i Narodni Muzej, te je akcija dobila suglasnost od gradonačelnika,  Ureda za kulturu Grada Zadra, županijskih službi, Renate Peroš kao ravnateljice  Narodnog muzeja koja upravlja Palačom, a uz ovu akciju  stali su i konzervatori te sve  kulturne institucije. Također  Nives Kozulić, koja je i pokrenula akciju, ističe kako  nitko iz Lions kluba nije najavio kako će se prikupljenim sredstvima krenuti u trenutnu obnovu dvorane jer sredstva potrebna za to su puno veća, nego se samo želi ubrzati proces obnove pa i prikupljenim sredstvima kada do obnove dođe.
Akcija podrška projektu  Muzej 2 palače
– Cilj akcije je senzibilizirati muzičku, ali i širu kulturnu javnost o važnosti obnove koncertne dvorane u  sklopu Kneževe palače.  Ovom akcijom želimo prikupiti sredstva koja idu na račun za obnovu dvorane, a potaknut ćemo i daljnje akcije, poput održavanja koncerata pa i unutar dvorane u sadašnjem stanju, naravno u dogovoru s ravnateljicom NMZ Renatom Peroš, te će sva sredstva ići u fond za dvoranu. Žalosno je da nove generacije niti ne znaju da je u Kneževoj palači nekada bila koncertna dvorana. Smatramo da uljučivanje nevladinih organizacija, odnosno udruga i šire javnosti itekako može samo doprinjeti i pomoći da EU vidi da Zadru uistinu treba aktiviranje Kneževe palače, naglasila je Kozulić rekavši kako se čudi arhitektima jer se radi o podršci njihovom projektu te bi i oni sami trebali podržati ovu inicijativu.
Sredstva za koncertnu dvoranu prikupljat će se i na tradicionalnom Božićnom balu Lionsa koji se održava ovog petka u Arsenalu, a inicijativu je podržao i poznati Zadranin, ugledni dirigent Ivan Repušić koji je i prije u više prilika isticao važnost koncertne dvorane za naš grad. Prvu donaciju već je dao i uvaženi maestro Vladimir Kranjčević, a podršku akciji dali su i poznati zadarski sportaši, reprezentativci – Luka Modrić i Danijel Subašić, Marko Popović i Rok Stipčević. Darovali su i potpisali svoje dresove koji će biti ponuđeni na aukciji na balu. Bit će to inicijalna sredstva za početak uređenja Koncertne dvorane koja je kao dio Kneževe palače desetljećima oplemenjivala kulturni život Zadra i svih njegovih građana.


 POČINJE AKCIJA ZA DVORANU




Akcija “Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači”, počinje Božićnim balom zadarskog Lions cluba u petak u Arsenalu. Doprinos se može dati uplatom donacije na račun: OTP banka broj 2407000-1100075528 – za Koncertnu dvoranu ili dolaskom na bal. Ulaznica od 250 kuna uključuje bogatu večeru, lutriju i dobru zabavu uz grupu Calypso.
Iz Lionsa pozivaju sve svoje sugrađane, posebice zadarsku kulturnu javnost da se na neki način uključe u akciju i pomognu da glazba ponovno iz Kneževe palače preplavi Poluotok.