Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Lara” će večeras biti “Lutka”

Autor: Valentina Mlađen

12.12.2012. 23:00
“Lara” će večeras biti “Lutka”


Naravno da nam je jako drago da je kritika pohvalila predstavu no najvažnija je reakcija publike koja je bila odlična gdje god smo do sada nastupali, kaže Doris


Poznanstvo Mire i Mladene Gavran s mladom zadarskom glumicom Doris Pinčić rezultiralo je odličnom suradnjom na najnovijoj Gavranovoj predstavi “Lutka”. Doris je glumu završila na osječkoj Akademiji, na istom mjestu gdje studira i sin Mire i Mladene Gavran Jakov, a kako su često dolazili na ispite na Akademiju zapazili su mladu glumicu koja im se toliko svidjela da joj je Gavran dao ulogu u najnovijoj predstavi kojom Teatar Gavran ujedno obilježava deset godina postojanja. Da Gavrani imaju nos za prepoznati glumačke talente svjedoče i odlične kritike u medijima nakon zagrebačke premijere ove predstave u KD Lisinski, ali i reakcije publike na svim izvedbama.
Tandem Kurbaša – Pinčić
Predstavu “Lutka” večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s početkom u 20 sati imaju pirliku pogledati i Zadrani. Po tekstu Mire Gavrana, “Lutka”, u režiji Mladene Gavran (treći redateljski projekt) dolazi u interpretaciji mladih glumačkih snaga hrvatskog glumišta, koji su se do sada uglavnom etablirali glumeći u sapunicama – Doris Pinčić i Roberta Kurbaše. Ispred glumaca postavljena su velika očekivanja kakva teatar i inače postavlja, a sudeći po dosadašnjim izvedbama glumci su ih sve nadmašili.
– Uvijek kada radiš na predstavi nadaš se da će ona biti prihvaćena i dobro ocijenjena od kritike, ali ono što je možda i važnije je da predstavu prihvati publika. Naravno da nam je jako drago da je kritika pohvalila predstavu no najvažnija je reakcija publike koja je bila odlična gdje god smo do sada nastupali, kaže Doris.
Muško-ženske zavrzlame
U najnovijoj Gavranovoj komediji “Lutka”, muškarac kojeg nakon sedmogodišnje veze ostavlja djevojka počinje živjeti sa ženkom-lutkom, najnovijim modelom savršenog androida proizvedenog u labaratoriju s ciljem da usreći muškarca. Androidnu lutku konstruirala je znanstvenica nedugo nakon svoga bračnog brodoloma pa je u lutku prenijela svoj kritički pogled na muškarce. Kroz humorne situacije, svojim prostodušnim pogledom, lutka će ukazati muškarcu na sve propuste koje je činio prema ženama te će povremeno i ona s njime dolaziti u sukobe koji su neizbježni u zajedničkom životu osoba suprotnoga spola.
– Lutka je napravljena kao prototip žene i iako ne može sama imati osjećaje ona uči i preuzima osjećaje od svoga partnera tako da ona nije samo statičan lik na pozornici. Ako je muškarac stalno ljut i ona nauči kako se ljutiti, ako se stalno smije i ona se smije, pojašnjava mlada glumica uoči večerašnje predstave.
Dosadašnje kritike hvale mladu glumicu koja se odlično saživjela s ulogom androidne lutke, a glumica kaže kako su u tome imali veliku pomoć odlične glumice i redateljice Mladene Gavran. Uz odlično odrađen glumački posao Gavran je, čini se, još jednom pokazao zašto je najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski autor u svijetu.


 LUTKA




Autor teksta je Miro Gavran. U glavnim ulogama nastupaju Robert Kurbaša i Doris Pinčić. Redateljica je Mladena Gavran, kojoj je ovo treća režija nakon “Sve o muškarcima” i “Najluđe predstave na svijetu”. Scenu i kostime kreirala je Jasmina Pacek, dok je glazbu skladao Elvis Stanić.
Gavranova “Lutka” svjetsku je praizvedbu imala u lipnju 2012. godine u New Yorku na engleskom jeziku.
Cijena ulaznice iznosi 70,00 kuna, a mogu se kupiti su na blagajni HNK Zadar (radno vrijeme blagajne: 11-13, 18-20 sati).