Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mladi Zadar može i na iskustvo

Autor: Šime Ćurko

12.12.2012. 23:00
Mladi Zadar može i na iskustvo

Foto: Marin GOSPIĆ



Na Višnjiku su dočekali vrijeme u kojem će bodove osvajati i na račun godina košarkaškog staža svojih igračica. Jer Trešnjevka je prekjučer bila vrlo blizu pobjedi, znatno bliže nego što to sugerira konačnih 70:58 za domaće


Košarkašice Zadra domaći dvoboj s Trešnjevkom dobile su – na iskustvo. Tako su na Višnjiku dočekali vrijeme u kojem će bodove osvajati i na račun godina košarkaškog staža svojih igračica. Jer Trešnjevka je prekjučer bila vrlo blizu pobjedi, znatno bliže nego što to sugerira konačnih 70:58 za domaće. Zadar je uspio, i to rezultatski uvjerljivo, osvojiti dva boda, iako je u 12 minuta u drugom poluvremenu ubacio svega dva poena! Razloge što njegova ekipe nije znala iskoristiti darove domaćih igračica otkrio je Dean Nemac, trener gošći, na konferenciji za novinare nakon utakmice.
– U ključnim trenucima nedostajalo nam je iskustvo Fabbri i Vrinjanin.
I Marija Mazija, trenerica domaćih, složila se da je izostanak dvije igračice Trešnjevku znatno usporio i u isto vrijeme olakšao posao domaćem sastavu.
– Da je Trešnjevka povela teško bismo se vratili u utakmicu – procijenila je Mazija.
Hrabra Žana
A Trešnjevka nije povela jer je Zadar u trenucima kada se činilo da je cilj za oba sastava promašiti, ne pogoditi koš, imao dovoljan broj onih igračica koje su znale kako i kada prekinuti zadarske muke koje su počele onog trenutka kada je iz igre domaćih morala izaći Žana Cvjetković. Koliko su god bili važni poeni Davorke Balić i Antonije Erslan u završnici utakmice (pogađala je i Cvjetković), ništa manje nije značajno ono što je Cvjetković pokazala protiv “zelenih”.
 – Ona je play koji igra s glavom – pohvalila je Mazija odlično izdanje igračice koja je ovo ljeto nakon tri sezone u Puli došla u Zadar. I potvrdila se Cvjetković kao dobar Mazijin potez, a dvoboj s Trešnjevkom bio je Vodičanki sigurno najbolje izdanje u bijelo-plavom dresu.
– Ne znam je li ovo bila moja najbolja utakmica. Trudim se u svakoj, pa kako bude – rekla je Cvjetković koju je Mazija dovela na konferenciju za novinare i tako pokazala tko je za nju igračica utakmice. Osim igre koju je prikazala Cvjetković je napravila i hrabar potez kad je uvjerila Maziju da ju nakon ozljede skočnog zgloba, zbog koje je sredinom treće četvrtine uz pomoć Antonije Erslan i liječnika, jedva izašla s parketa, vrati u igru sedam minuta prije kraja utakmice.
– Cvjetković sam više puta pitala može li, a ona je uvijek potvrdno odgovorila. S obzirom na to kakvo je bilo stanje na parketu odlučila sam je vratiti u igru. Kao trenerica mogu biti ponosna što imamo takvu igračicu u ekipi – rekla je Mazija.
Prva petorka i Štrmelj
A ponosan, porazu unatoč, može biti i trener gošći. Trešnjevka se predstavila u solidnom izdanju u kojem je potvrdila da je riječ o ekipi sa školovanim igračicama koje će sigurno, ostanu li na okupu, igrati sve važniju ulogu u ligi. “Zelene” u svojim redovima imaju kadetske i juniorske reprezentativke (Nemec je spomenuo četiri) i trenutačno su na tragu onog što rade u Medveščaku gdje jaku ekipu okupljaju ne kupovinom nego vlastitim radom. Takav pristup, prije ili kasnije, mora se isplatiti. Uostalom, to u Zadru najbolje znaju. S druge strane, na Višnjiku po tom pitanju stvari stoje lošije nego nekih prethodnih sezona. Protiv Trešnjevke praktički sve koševe ubacila je iskusn(ij)a prva petorka (Cvjetković, Balić, A. Erslan, Nikpalj, Majstorović) uz dva poena “šeste igračice” Lucije Štrmelj. Od djevojaka s klupe ulazile su samo Josipa Sesar (pet minuta) i Marija Erslan (tri minute). Patricija Baždarić, Sara Frakin i Petra Pavičić ostale su s ništicom u statistici. Zadar je išao na to da je pobjeda najvažnija i u tome je uspio. Prilika za one najmlađe nije bilo. Možda će ih biti u sljedećem kolu, u subotu u Omišu…


 ANJA ŠKARA BILA I SOTALA ZADARSKA ŽELJA




Anja Škara, krilni centar Trešnjevke, ponovno je protiv Zadra odigrala odličnu utakmicu (15 koševa, pet skokova, valorizacija 15). Riječ je o djevojci koja je podrijetlom iz Škabrnje, a u sezoni 2006./07. kratko je kao igračica Trogira bila posuđena Zadru. Zna se da je Škara bila velika Mazijina želja, no iz Trogira Anja je otišla u Split, pa u Croatiju 2006, a sada i u Trešnjevku. Ne sumnjamo da su joj na Višnjiku u nekim budućim vremenima vrata širom otvorena. Na upit novinara kada će se vratiti u Zadar Škara je odgovorila:
– Nađite mi nekog Zadranina pa ću doći.
Mazija je imala spreman odgovor:
– Može!


 GOSPIĆ SLAVIO U ŠIBENIKU


U utorak je odigran i posljednji susret 9. kola u kojem je Gospić uvjerljivo slavio u Šibeniku kod Jollyja (63:40). Bio je to prvi poraz domaćih ove sezone u kojoj će, ne bude li bitnijih igračkih promjena, Jolly teško pratiti ritam Gospića i Novog Zagreb. Najbolje kod gošći bile su Emanuela Salopek sa 19 poena i Monika Bosilj sa 12 koševa. Kod Šibenčanki Antonija Mišura ubacila je 14, a Luca Ivanković 11 koševa. Ni ovaj derbi nije prošao bez Zadranki, Ivana Jurčević za pobjednički je sastav upisala osam poena.


 GLORIJA SIKIRIĆ OPET U PLOTERU


Najbrojnija kolonija zadarskih igračica izvan matičnog kluba ove sezone je u Pleteru. Riječanke je prošlo ljeto pojačala Glorija Sikirić, koja je prije mjesec dana izjavila da je raskinula ugovor s Pleterom. U međuvremenu klub s Kvarnera pojačale su Martina Gambiraža i Ana Vrsaljko. Prošli vikend Pleter je gostovao (i izgubio) u Puli (Gambiraža 14, Vrsaljko 5), a na toj se utakmici u ekipu vratila Sikirić (2 poena za 11 minuta).
– Sve smo riješili i počela sam ponovno trenirati s Pleterom – potvrdila je Sikirić.