Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Priznanje zrakoplovnim tehničarima

Autor: Siniša Klarica

12.12.2012. 23:00
Priznanje zrakoplovnim tehničarima


Pukovnik Ivica Mandušić je posebno priznanje uputio zrakoplovnim tehničarima svih razina održavanja tehnike za izniman napor i potporu u letačkim aktivnostima postrojbe


Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane svečano je prekjučer obilježen u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Pripadnicima postrojbe obratio se pukovnik Ivica Mandušić koji je rekao kako je 93. zrakoplovna baza stožerna postrojba HRZ i PZO koja uz školovanje vojnih pilota provodi i važne humane misije za potrebe zajednice kroz gašenja požara iz zraka, medicinske letove i službu traganja i spašavanja. Postrojba pruža zrakoplovnu potporu i Obalnoj straži te drugim postrojbama OS RH s lokacija vojarni Zemunik, Divulje i letjelišta Udbina.
Pukovnik Mandušić je naglasio visoke potencijale postrojbe u školovanju vojnih pilota pri čemu se baza kroz različite obučne procese s NATO i partnerskim zemljama razvija u Međunarodno središte za obuku pilota helikoptera.
Mandušić je iznio i podatke kako je u ovoj godini zabilježen najveći angažman protupožarnih posada do sada. Tako su posade upućene na gašenje 393 požara pri čemu su kapetani na kanaderima ostvarili prosječno oko 230 sati naleta. Kao najzahtjevnije akcije gašenja požara istaknute su dvije: u Rudinama gdje je prijetila izravna opasnost stanovništvu i kućama i kada je u gašenju požara sudjelovalo šest aviona sa 30 provedenih sati na požarištu te 25. kolovoza kada je eskadrila bila angažirana na 15 požara sa 10 aviona i 80 sati provedenih u suzbijanju i gašenju požara.
Također, eskadrila je pružala pomoć u gašenju požara i u drugim zemljama, 5 dana u Bosni i Hercegovini i 4 dana u Grčkoj. Za potrebe hitnih medicinskih letova posade Eskadrile transportnih helikoptera svakodnevno su u ovoj godini u prosjeku provele u zraku više od sat vremena pri čemu su prevezle 353 pacijenta od čega 72 strana turista, dok je u protupožarnoj sezoni prevezeno više od 1.300 vojnika i vatrogasaca.
Pukovnik Mandušić je posebno priznanje uputio zrakoplovnim tehničarima svih razina održavanja tehnike za izniman napor i potporu u letačkim aktivnostima postrojbe.
– Od nas se očekuje očuvanje i razvijanje dostignutog stupnja osposobljenosti i spremnosti u provedbi svih zadaća i aktivnosti i kroz sljedeću godinu, a siguran sam kako ćemo zajedničkim nastojanjem biti i dalje uspješni, zaključio je pukovnik Mandušić te svim pripadnicima postrojbe uputio čestitke za Dan HRZ i PZO.