Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zima “zaledila” promet na tržnici

Autor: Ivana Burica

12.12.2012. 23:00
Zima “zaledila” promet na tržnici

Foto: Zvonko KUCELIN



Da 50 posto?! Ja mislim da je i 70 posto lošije. Ma i gore od toga. Lani bih u jednom danu znao napraviti i 600 kuna prometa, a ovih dana dobro ako mi kroz ruke prođe i 50 do 100 kuna, govori Mio


Na pijaci ionako nikog, a sad je hladnoća otjerala i ono malo ljudi što se ovuda vrzmaju. Promet nam je cijelu zimu katastrofalan, a zadnja dva-tri dana i gori od toga, kaže nam prodavač na štandu povrća koji je, kaže, na pijaci još od sedam sati.
– Imam na sebi sve duplo, malo cupkam i tako se nekako ugrijem. Ma da se izdržati. A kad bi još bilo kupaca, gdje bi nam bio kraj, kaže naš sugovornik.
Iako se ustala već u 4.30, a na pijaci je od 6 sati, Anka Perović sa štanda s voćem nas kao i uvijek dočekuje širokog osmijeha.
Ledi da ti pamet stane!
– Na sebe sam stavila sve staro što sam imala u kući. Ove godine imam i moderne ‘šuze’ pa me noge ne zebu, hvali se Anka koja se ipak ne može pohvaliti i prodajom.
– Proda se puno manje nego lani u ovo doba. Ipak, tomu sigurno hladnoća nije uzrok, kaže Anka.
Prema procjeni A. M., koja prodaje povrće, promet je barem 50 posto slabiji nego prošle godine.
– Lani nam je prodaja bila slaba, a ove je godine još i gore. Još su i cijene niže pa ništa. Blitva je prošle godine bila 15 do 20 kuna, a sada je 10 pa se slabo prodaje. Sve povrće nam je po 10 kuna, i opet loše, kaže A. M., koja se kako bi mogla izdržati hladni radni dan “naoružala” dvostrukim slojevima odjeće.
– Jutros u 7 sati bio je -1 stupanj. Ledi da ti pamet stane! Dobro sam se navukla pa guram. Imam po dvoje hlača i termo čarapa, čizme, bundu, šal i tri džempera!
Duple hlače i čarape ima i Mio na voćnom štandu.
 Hladne ruke, toplo srce
– Svejedno mi je nogama ledeno. Ipak je ovo hladni beton, kaže “zabundani Mio koji se također tuži na loš promet.
– Da 50 posto?! Ja mislim da je i 70 posto lošije. Ma i gore od toga. Lani bih u jednom danu znao napraviti i 600 kuna prometa, a ovih dana dobro ako mi kroz ruke prođe i 50 do 100 kuna, govori Mio.
– Zebu i ruke i noge. Imam dva para hlača i termo čarapa, a svejedno grize. Problem su mi oči koje od hladnoće stalno suze, kaže Dragica sa štanda s medom, koja se kao ni ostali njeni kolege na tržnici ne može pohvaliti dobrim prometom.
– Jako loše, kratka je i jasna naša sugovornica.
Jedina se nije tužila Mira Maruna koja prodaje poznati med okićen brojnim medaljama za kvalitetu.
– Hladno je, ali je u srcu toplo. Volim ovo vrijeme prije Božića, baš mi je lijepo biti ovdje. Što se hladnoće tiče, ovo je super zdravo vrijeme. Samo se treba dobro zaštititi. Ja sam obukla hulahopke, gege i hlače, a još sam stopala omotala termo izolacijom koja se stavlja na voće. Ma super, uopće nema zime, rekla je dobro raspoložena Mira.