Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

O jednom posebnom jeziku koji nestaje

12.12.2013. 23:00
O jednom posebnom jeziku koji nestaje


“Toponimija kornatskog otočja”, naslov je knjige koja je predstavljena na Sveučilištu u Zadru. Riječ je o šestoj knjizi iz biblioteke “Onomastica Adriatica”, a predstavili su je urednik prof. dr. sc. Vladimir Skračić, prof. Ivo Juraga, dr. sc. Nikola Jakšić, prof. emeritus i prof. dr. sc. Dunja Brozović Rončević.
Kako je rekao urednik Vladimir Skračić šira javnost bi posebno trebala biti zainteresirana za ovu knjigu jer je riječ o otocima zadarskog i šibenskog arhipelaga. No, to je za sad više interes stručne, onomastičke i lingvističke javnosti kod koje je doživjela priličan uspjeh.
– Nestankom stanovništva na otocima, što je specifično baš za zadarske i šibenske otoke, došlo je do nestajanja jednog posebnog jezika i imena koja su otočani nadjenuli svojim toponimima i u tome je znanstveni značaj ove biblioteke. Mislim da je naša najveća dužnost da taj jezik pokušamo spasiti. Ovdje nije riječ o povijesnoj građi koja se relativno lako nađe u arhivima. Ovdje je riječ o građi koja će nestati na terenu zajedno s njenim nositeljima. Kako toponimija čuva najstarije jezične oblike, a time i najstarije povijesne priče, onda su oni kapitalno važni za nacionalnu kulturu i nacionalni identitet, rekao je Vladimir Skračić dodajući da se hrvatski identitet treba graditi na baštini koja je sačuvana na moru.