Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Torta od kestena

12.12.2013. 23:00
Torta od kestena


Kuharica restorana Pet bunara, Lucija Kezić, osmislila je recept za Zadarski list prigodan upravo za ovo zimsko vrijeme. S obzirom da u rubrici do sada nismo imali recept za kolač, Lucija se odlučila za tortu od kestena, naglasivši kako je sezona kestena upravo u tijeku. Restoran Pet bunara je poznat po sezonskim jelovnicima, bilo da je riječ o namirnicama za predjela i glavna jela, bilo da je riječ o slasticama. Kesten je stoga bio prvi Lucijin izbor, a pri izradi recepta vodila se mišlju da priprema bude jednostavna, da svoju tortu od kestena Pet bunara mogu napraviti bez puno muke svi kuhari amateri, dok svi mi ostali možemo u istoj uživati u njenom restoranu.
Torta od kestena Pet bunara
Sastojci podloge:
400 g keksa bez maslaca
150 g maslaca
100 g kesten pirea
Brandy, Rum
Priprema:


Kekse samljeti, dodati maslac, kesten pire, malo brendija i ruma te umijesiti kompaktnu smjesu, razvući ravnomjerno na podlogu (kalup) i staviti u hladnjak.
Sastojci kreme:
300 g kesten pirea
0,5 l mlijeka
150 g šećera
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
125 g gustina
Priprema:


Skuhati kremu od mlijeka, šećera i gustina uz povremeno miješanje. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. U međuvremenu mikserom izraditi maslac i šećer u prahu u pjenastu smjesu, dodati kesten pire te sve skupa pomiješati s kuhanom kremom. Smjesu istresti preko podloge, oblikovati i preliti čokoladnom glazurom.