Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novac investitora umjesto u povljanskom završit će u državnom proračunu

12.12.2016. 23:00
Novac investitora umjesto u povljanskom završit će u državnom proračunu


Zastupajući interes Države Županijsko državno odvjetništvo u Zadru dobilo je još jedan spor na zadarskom Trgovačkom sudu za utvrđivanje prava vlasništva nad nekretninama. Ovaj put riječ je o zemljištu ukupne površine od 252.337 metara četvornih na području Povljane na otoku Pagu.
Općina Povljana na tri zemljišne čestice, koje su bile predmet ovog spora, uknjižila se kao vlasnik prije nekoliko godina, no u sudskom postupku utvrđeno je kako za to nije imala pravnu osnovu te da je stvarni vlasnik zemljišta Republika Hrvatska.
– Sud je utvrdio da je na spornim nekretninama, u naravi pašnjak Blato, Dubrovnik, bilo upisano društveno vlasništvo, dok je pravo korištenja bilo upisano na Općinu Pag. Naknadno, temeljem rješenja Općinskog suda u Pagu brisano je društveno vlasništvo temeljem Sporazuma o preuzimanju nekretnina dosadašnje Općine Pag od 20 rujna 1990., 27. listopada 1993. i 19. veljače 1999. te Uvjerenja Upravnog odjela za provedbu dokumenata uređenja i gradnje Zadarske županije, Ispostave Pag od 19. veljače 2015., stoji u presudi Trgovačkog suda koju potpisuje sutkinja Ana Markač i nadalje navodi kako je nesporno da su se sve tri zemljišne čestice na dan 16. listopada 1990. godine nalazile u programu gospodarenja šumama te da je tada na snazi bio zakon kako su sve šume i šumska zemljišta na području RH, osim privatnog vlasništva, državno vlasništvo. Tim zakonom je, pojasnila je sutkinja, izvršena pretvorba društvenog vlasništva nad šumama i šumskim zemljištima.
Budući da je riječ o vrlo atraktivnom zemljištu u ovom paškom priobalnom mjestu s najmanjim brojem stanovnika na otoku, ovom presudom ta je mala općina puno izgubila, ali će profitirati Država, budući da već postoje zainteresirani investitori za gradnju na tom zemljištu.
Županijsko državno odvjetništvo slične je sporove vodilo i s još nekim općinama u Zadarskoj županiji, kao što su primjerice Novigrad i Poličnik, a sporovi su završili na isti način – u korist Države.