Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umjesto na drvetu ili glini, učenici će raditi na virtualnim modelima

12.12.2016. 23:00
Umjesto na drvetu ili glini, učenici će raditi na virtualnim modelima


Učenici Tehničke škole u Zadru jučer su dobili mali uvid kako bi nastava u njihovoj školi kroz nekoliko godina mogla izgledati. Bivši učenik Tehničke škole, danas diplomirani inženjer strojarstva Mario Ćuković, u školi je napravio prezentaciju uređaja za virtualnu stvarnost pod nazivom “Primjena novih tehnologija u nastavi. Virtualna stvarnost – tehnologija budućnosti”. Radi se o “naočalama” – uređaju s ekranom pomoću kojeg se može (virtualno) proputovati svijet, igrati igrice, vidjeti pred sobom puno toga što u pravoj stvarnosti tamo – nije.
Vrlo brzi procesi
Virtualna stvarnost se razvija već godinama, naočale za 3D su nešto na tom tragu, ali tek pojavom ovog uređaja prije četiri godine, može se reći da virtualna stvarnost postoji. Ćuković je u Tehničkoj prezentirao najnoviji softwer ovog uređaja, a učenici su bili oduševljeni. Mladi su danas u korak s tehnologijom, ali ovo je čak i za njih bilo izuzetno. Maturanti smjerova računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za mehatroniku isprobali su uređaje, a ravnatelj škole Denis Prusac pojasnio je kako bi se oni mogli koristiti u nastavi.
– Danas su procesi u informatici jako brzi i vjerujem da bi se ovo već kroz nekoliko godina moglo koristiti u nastavi. U Kanadi se već koristi u školovanju. S obzirom da naša škola uvijek prati nove tehnologije, vjerujem da bi već kroz 3-4 godine mogli primijenjivati i ovu najnoviju. Barem kao pokaznu vježbu za početak, a kasnije i ozbiljnije. Posebice u inženjerskom dijelu posla, ova bi tehnologija bila jako korisna. Danas imamo programe dizajniranja, napredne softwere kao što je AutoCAD ili Catia koji prikazuju dizajnirani proizvod u 2D i 3D tehnologiji. Uređajem za virtualnu stvarnost bi se cijeli proces mogao još više ubrzati i pojeftiniti, rekao je Prusac te dao primjer na proizvodnji automobila.
Izrada prototipova automobila
– Danas je, primjerice, možda već u izradi prototip automobila Audi A10 koji će izaći na svjetlo dana tek za 2 do 3 godine. Prototip se radi u glini ili drvetu i ekipa stručnjaka na njemu radi dok ne utanači sve detalje. Kad bi ga radili putem virtualne stvarnosti, ne bi ga morali napraviti od gline ili drveta, već bi stavili naočale i vidjeli ga pred sobom te radili na njemu, rekao je Prusac.
Kako dodaje, uređaj se već sad koristi u medicini. U neurokirurgiji liječnici skeniraju nečiji mozak i “ulaze” u njega virtualno prije same operacije kako bi smanjili mogućnost grešaka.
Jučer su se učenici zabavljali, igrali igrice, putovali po svijetu, a jednog dana će vjerojatno i sami pomoću virtualne stvarnosti dizajnirati proizvode budućnosti.