Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za pratnju je Krampus bolji od maragrca

14.12.2017. 08:24
Za pratnju je Krampus bolji  od maragrca


KAKO JE SVETI NIKOLA ZAMIJENIO NAŠU SVETU LUCU
U ovo praznično doba djeca se jako vesele jer im je dolaskom demokracije u pohode počeo dolaziti još jedan „darodavaoc“,tj. osim Djeda  Mraza i sv. Luce stigao je sv. Nikola. Svetoj Luci je doduše u ona teška  vremena bilo zabranjeno djeci nositi poklone, ali ona je do naših čarapa ipak nekako nalazila put, ili je možda dolazila samo u kuće nas koji  smo onda išli u crkvu bez obzira na mitraljeska gnijezda i minska polja  oko sakralnih ustanova, a koja su ovim današnjim velikim vjernicima  branila ispovjedanje svoje vjere. Ali pustimo mi te farizeje i vratimo se  Svetom Nikoli. Imam sto godina, ali se zbilja ne sjećam da nas je u Zadru /a pogotovo ne na Korčuli/ pohodio taj svetac. Njegovo vrijeme je  počelo kada se počeo sa svojim pratiocem krampusekom pojavljivati u  tv-emisijama tipa „Sedma noć“ u kojima su se lijepo zabavljali gađajući  se palačinkama dok smo mi u Zadru bili pod granatama u podrumima,  bez vode i struje.
Ali, pustimo mi i ratne traume i vratimo je još jednom Svetom Nikoli  i njegovim poklonima. U stvari, i logično je da je Nikola u ove svrhe  zgodniji od Svete Luce, jerbo Nikola u pratnji ima Krampusa koji mu  čak pomaže nositi poklone, dok Sveta Luca u pratnji ima svoga magarčića, a magare, kao što nam je svima poznato nije baš prikladno odgojen da posjećuje vrtiće, dječje odjele u bolnicama, može se unerediti,  pa početi revati i sve u svemu, nije baš zgodno voditi ga sa sobom. Ali,  vratimo se mi po deseti put u ovom tekstu svetom Nikoli.


ZADARSKI SVETI NIKOLA U AKCIJI TROVANJA DJECE
Na televiziji smo dakle mogli vidjeti jako puno priloga u kojima nam  prikazuju posjete ovoga sveca, kako smo već rekli, bolnicama, vrtićima,  radnim organizacijama /kada kažemo radne organizacije onda mislimo  na trgovačke centre, jer su to još jedina mjesta gdje je netko zaposlen/.  On naravno sa sobom nosi poklone koje dijeli djeci koja su bila dobra.  Zanimljivo je da su u tim prilikama sva djeca dobra, iako ih ima lijep  broj koji su od samoga početka loše odgojeni i pokazuju tendencije socijalnih devijacija, ali to je opet druga tema. Ovdje govorimo o poklonima.
Vidio sam naime poklone koje su dobila djeca u jednoj zdravstvenoj  ustanovi i poklone iz dva vrtića u Zadru i one koje je davala općina Kolan na Pagu. Pažani su jedini koji su dali prave poklone dok su među  poklonima u Zadru, iako je bilo i pravih igračaka, dominirali prehrambeni artikli od kojih se svakom normalnom roditelju /kada kažem normalnom, onda mislim na one koji ne tove svoju djecu pudinzima i krokijima/ diže kosa na glavi. Naime, volim slatkiše i otimam ih djeci i sve  im pojedem, ali ovakav otrov kakav su dobijala ova djeca ne bih davao  ni potomcima onih koji slušaju narodnjake. Razni krokiji, frokiji, ribice,  sve masno, prženo u ulju, zasoljeno preko svake mjere, samo su manji  dio otrovnih substanci koje su dobili na poklon. Naprosto je alarmantno da se djeci te dobi u tim poklon paketima nalaze nekakve zašećerene gumene trakice, neke plastične raznobojne mase, nešto nedefinirano, nešto što se proizvodi u laboratorijima i što nema veze s normalnom prehranom.


VEČER CLINTA EASTWOODA NA MALIM EKRANIMA
Navikli smo u par dana na televiziji viđati iste glumce u nekoliko filmova. Navikli smo također gledati skoro svake večeri istoga glumca  /Steven Seagal, Van Damme, pa onaj iz „Sam u kući“/, ali ove je nedjelje sve nadmašio legendarni Clint Eastwood. Na Hrt2 su emitirali  „Čovjek iz San Fernanda“, na HRT3 „Dvije mazge za sestru Saru“, a na  RTL-u „Dobar, loš, zao“. Tri filma s istim glumcem u glavnoj ulozi i sva  tri u isto vrijeme. To će reći – kako god okretao programe, Clint ti je  uvijek na ekranu. Doduše, prebacio sam ja na još jedan program.  Nećete nikada pogoditi koji je film tamo emitiran. Naravno – “Sam u  kući“. Upomoć!!!