Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Gdje je oružje iz kojeg je Perić pucao?

Autor: Suzana Bandić

13.01.2009. 23:00
Gdje je oružje iz kojeg je Perić pucao?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U nastavku suđenja Alenu Periću zbog pucnjave na bazenu Kolovore koju Zadrani jako dobro pamte jer se odigrala 26. lipnja prije dvije godine oko 10 sati kada je plivalište bilo prepuno djece, jučer je svoj iskaz pred Sudsko vijeće kojim predsjeda Zlata Smojver Kanjer iznio policajac Jadranko Bučić.
Prisjećajući se događaja tog dana Bučić je izjavio da je na mjesto događaja sa kolegom Lilićem došao svega nekoliko minuta po dojavi Jere Perića, strica optuženog Alena, i vlasnika ugostiteljskog objekta ispred kojega se pucnjava dogodila. Posvjedočio je kako je objekt u to vrijeme radio te da je na mjestu događaja bilo dosta ljudi i parkiranih vozila u neposrednoj blizini objekta.
– Znam da sam opazio da su sjedalice bile razbacane uokolo, jedan spremnik i nekoliko čahura odmah na podu pored tih stolica, što je ukazivalo na to da se upravo na tom mjestu odigralo nešto. U razgovoru sa svjedocima i stricem optuženog Alena saznao sam da su za tim stolom sjedili Alen, njegov rođak Hrvoje i stric, te da je između njih došlo do svađe, a nakon koje je po svemu sudeći uslijedila pucnjava – prisjećao se policajac Bučić, dodajući kako se svih detalja ne sjeća jer je prošlo dosta vremena, no da zasigurno zna kako na licu mjesta nije zatekao ni optuženog Alena, niti njegova rođaka Hrvoja. Nadalje, Bučić je rekao kako su i on i njegov kolega u tom trenutku bili ponajviše skoncentrirani na pronalazak oružja iz kojega je pucano.
U cilju potpunog razrješenja ovog događaja Ivica Škara, zastupnik optužbe, predložio je kompletnu rekonstrukciju na mjestu događaja uz nazočnost stručnjaka te provedbu balističkog vještačenja uzimajući u obzir sve relevantne čimbenike, te pozicije na kojima su se akteri ovog događaja nalazili kao i položaj i kut pod kojim je pucano. Branimir Zorica, branitelj optuženog Perića, usprotivio se takvom prijedlogu optužbe obrazlažući svoj stav činjenicom kako je nemoguće provesti rekonstrukciju jer niti jedna od okolnosti ne bi bila primjerena vještačenju s obzirom na to da je Hrvoje Perić iskoristio “blagodat zakona” pa se nikada nije izjasnio o tome odakle je čuo pucanj. Stoga je Zorica ustvrdio kako se u tim okolnostima ne može odrediti pozicija s koje je pucano kao preduvjet za rekonstrukciju, a osim toga ne postoji ni oružje jer ni ono nikada nije pronađeno.
Sutkinja Zlata Smojver Kanjer stoga je donijela rješenje kojim odobrava balističko vještačenje rekavši kako će o rekonstrukciji događaja odlučiti tijekom dokaznog postupka.
Podsjetimo, glavni junak “naše priče” 37-godišnji Alen Perić tada je ispalio dva hica iz pištolja na svoga strica Jeru Perića (57) i doista samo pukom srećom, tada nitko nije bio ozlijeđen.
Prema neslužbenim informacijama i izjavama svjedoka, Alen je neposredno prije dolaska na bazen nazvao svoga strica i provjerio je li on na bazenu. Kad je ovaj to potvrdio, nakon nekoliko trenutaka Alen je došao u automobilu BMW, u pratnji svoga rođaka Hrvoja, također Jerina nećaka.
Očevici su nam rekli da su vidjeli Alena kako ide s pištoljem prema svom stricu koji je bio u društvu i sjedio je ispred kafića čiji je vlasnik. U jednom je trenutku ispalio hitac prema njemu, ali Jere se na vrijeme izmaknuo i metak je pogodio između njegovih nogu. U isti tren je na Alena skočio i Hrvoje koji mu je maknuo ruku pa je Jeru promašio i drugi hitac. Nakon toga obojica su pobjegli s bazena, a policija traži Alena.
Na mjesto događaja ubrzo je došao i Alenov otac Joso, Jerin brat, inače vlasnik cafe bara Masai. On i Jere su razgovarali, a Joso je bio vidno uzrujan zbog onoga što se dogodilo. Neslužbeno doznajemo da Jere neće tužiti svoga nećaka zbog toga što je pucao na njega. Također doznajemo da su se nećak i stric navodno sukobili oko poslovnog prostora, ugostiteljskog objekta. Sam Jere Perić, koji je vlasnik cafe bara Bazen i zaštitarske kuće “Perić zaštita”, nije imao komentara na događaj i nije bio raspoložen za razgovor. Na pitanje je li se uplašio kad je nećak pucao na njega, samo je kratko rekao da se on ničega ne boji.