Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jedinog ferrarija u Zadarskoj županiji vozi Tomislav Jerak

Autor: Ante Vidović

13.01.2010. 23:00
Jedinog ferrarija u Zadarskoj županiji vozi Tomislav Jerak

Foto: Tomislav JERAK



 Jedan od prvih, a sad zasigurno zadnji ferrari u Zadarskoj županiji nalazi se u Debeljaku, u vlasništvu osamdeset i dvogodišnjeg Tomislava Jeraka. Radi se o stroju proizvedenom 1973. godine od strane svjetski poznatog talijanskog proizvođača automobila, a kojeg je njegov i danas ponosi vlasnik kupio dvije godine kasnije u Trstu za 12.000 tadašnjih njemačkih maraka i to skupa s dva pluga i frezom. Da, riječ je o traktoru motora snage 30 konja koji i danas besprijekorno funkcionira.
– Od dragosti sam iša s njim raditi. U ono vrime malo je nas imalo traktor, a kamoli ferrarija. Iša sam s njim u polje, u Benkovac, Biograd, svudi. Nikad me nije izda, kaže Jerak.
Do novca za traktor došao je kad mu je brat umro u Americi i ostavio mu nešto novca. Tome je novac pokojnog brata odlučio uložiti u nešto korisno, nešto što će pomoći njemu i njegovoj obitelji u radu na zemlji. Onda su imali i puno trešanja, preko sto stabala.
– Sićam se da smo razmišljali oćemo kupiti fergusona ili ferrarija. Fergusoni su bili veliki i bilo je teško s njima raditi između voćaka i ta to smo kupili ferrarija iako je bio dosta skuplji. Za iste novce mogli smo kupiti fergusona s plugovima i frezom i još jednom velikom prikolicom.
Inače dida Tome je vitalan čovjek koji i u osamdeset i drugoj godini vozi bicikl, a on će ozbiljno reći i s jednom rukom. Užitak ga je gledati kad upali svoj traktor, sjedne za volan i stisne gas do daske da da duši oduška na ravnoj livadi. Njega baba će promrmljati nešto preko brade o njegovoj vožnji, ali to njemu nije važno dok mu se na licu širi osmjeh od uha do uha koji ga čini par desetljeća mlađim.