Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska katedrala dobila najkvalitetnije orgulje u Hrvatskoj

Autor: Marija Ćurko

13.01.2010. 23:00
Zadarska katedrala dobila najkvalitetnije orgulje u Hrvatskoj

Foto: Filip BRALA



Ono čime se Zadar može podičiti je da orgulje imaju tri manuala, dakle tri reda tipaka, pedalu i čak 56 registara. Ovo su treće po veličini crkvene orgulje u Hrvatskoj te prve po kvaliteti s obzirom na majstorstvo izrade i na mehaničku trakturu, naveo je Knešaurek
U katedrali Sv. Stošije u Zadru sinoć je kolaudacijom novih orgulja i svečanom večernjom misom počela svetkovina zadarske zaštitnice. Mons. Prenđa blagoslovio je ovaj vrijedni instrument, a održan je i kolaudacijski koncert.
Nove orgulje ranije ujutro su predstavili autor projekta Wolfgang Eisenbarth, mo. mr. Ante Knešaurek, glavni orguljaš u bazilici Srca Isusova u Zagrebu i voditelj Katedralnog zbora Sv. Stošije Žan Morović. Orgulje su ručno izrađene u jednoj od najkvalitetnijih tradicijskih radionica orgulja u svijetu Eisenbarth, iz njemačkog biskupijskog grada Passau. Kako je poznato, dosadašnje orgulje koje su u upotrebi bile od 1977. godine darovane su crkvi Sv. Nikole biskupa u Kistanjama. Generalni vikar podsjetio je na stradanje katedralnih orgulja u Domovinskom ratu. Istog dana kad je pala Škabrnja, 18. studenog 1991., jedan je projektil pao na orgulje.
– Njihova dotrajalost je bila takva da smo mislili kako će brzo otkazati. U ljeto 2007. godine krenuli smo u nabavu novih orgulja kada se nadbiskup Ivan Prenđa susreo s dirigentom Žanom Morovićem i orguljašem Draganom Pejićem te smo upriličili susret s gospodinom Eisenbarthom i rekli mu svoje želje. Poslije smo se konzultirali s drugim stručnjacima u Hrvatskoj koji su nam dali svoje prijedloge. Naše prijedloge najbolje je razumio i poslušao mo. mr. Ante Knešaurek koji je napravio ovu dispoziciju. Točno prije dvije godine smo potpisali ugovor s tvrtkom Eisenbarth u vezi naših orgulja. I one su se izrađivale u njezinoj radionici, rekao je mons. Ivica Mustać.
Orgulje su se počele dovoziti uoči svetkovine Svih svetih, u tri velika šlepera. Orgulje imaju 4.100 svirala, a njihova cjelokupna vrijednost je 915.000 eura. Međutim, demontaža starih orgulja, sanacija kora, radovi u katedrali, prijevoz, smještaj, hrana kroz dva mjeseca za radnike premašuje još dodatnih preko dva milijuna kuna.
– Ove orgulje smo nabavili donacijama najprije Hrvatske katoličke misije u Europi, zatim pojedinih njemačkih biskupija i naših domaćih donatora. Posebno želim zahvaliti Hrvatskoj gospodarskoj komori Zadarske županije na čelu s Darijom Jurinom koji su pokrenuli privrednike da nam u ovoj krizi izađu u susret, kazao je katedralni župnik.
O karakteristikama orgulja i o njihovom zvukovnom profilu govorio maestro mo. mr. Ante Knešaurek.
– Radi se o velikom klasicističko francuskom instrumentu, ima vrlo masivan zvuk, koji nije agresivan, s izrazito rafiniranim, takozvanim labijalnim sviralama. Ono čime se Zadar može podičiti, kao zapravo jedini grad u Hrvatskoj koji to ima, pa čak mislim i šire, je da orgulje imaju tri manuala, dakle tri reda tipaka, pedalu i čak 56 registara. Ovo su treće po veličini crkvene orgulje u Hrvatskoj te prve po kvaliteti s obzirom na majstorstvo izrade i na mehaničku trakturu, naveo je Knešaurek.
Orgulje su sastavljene tako da zadovoljavaju najviše glazbene i tehničke zahtjeve i harmonično se uklapaju u ovaj crkveni prostor. U postavu prospekta uzeti su značajni elementi iz arhitekture kao što su stupovi, lukovi i naravno, ostavlja slobodnom i rozetu. Orijentacija je, dakle, francuski glazbeni stil 19. stoljeća kojem su jezični registri u ovim orguljama izašli samo ususret, govorio je tvorac orgulja Wolfgang Eisenbarth.
Izrađene su od hrasta, bora crvenog cedra, oraha i crne smreke.
– Orgulje su tako koncipirane da je odnos zbora i orgulja izuzetan, a izbor zvuka je vrhunski tako da se doista može na jako kvalitetan način muzicirati. Osim što su ovo koncertne orgulje, one su primarno liturgijske tako da svoju punu funkciju dobivaju u liturgiji koju obogaćuju, poručio je Žan Morović. On je posebno istaknuo ulogu crkvene glazbe. Naime, ona podiže duh i liturgiju čini svečanijom.
– Sad dolazi nova era u životu zadarske Crkve, katedrale, a isto tako i grada Zadra. Možemo se svrstati u grad s nekoliko vrlo vrijednih orgulja, zaključio je Morović dodajući kako to otvara mogućnosti za koncerte vrhunske kvalitete.
Voditelj Katedralnog zbora Sv. Stošije napomenuo je i to da je Zadar dobio nove orgulje za svoju prvostolnicu u jubilejskoj godini. Naime, ove godine se obilježava 1200 godina od prijenosa moći svete Stošije iz Carigrada u Zadar.


 EISENBARTH O ORGULJAMA


Wolfgang Eisenbarth predstavio je poduzeće Eisenbarth i njegovu tradiciju rada, s posebnim osvrtom na nove orgulje u zadarskoj katedrali Sv. Stošije.
– Karakteristika izrade orgulja u poduzeću Eisenbarth je to da se svima njima daju posebne osobine i obilježje, dakle, ovisno o uvjetima gdje nastaju. Smatramo da je za današnje vrijeme vrlo značajno stilske elemente iz više epoha ujediniti u jedan novi stil. Vrhunac u našoj izgradnji bile su nove orgulje za katedralu u Passau koje se sastoje od 233 registra i već 30 godina bez ikakvih oštećenja i ometanja funkcioniraju izvrsno u svakom svom elementu.




 GLAVNA PROSLAVA U RUJNU


Godišnjica prijenosa moći svete Stošije je 25. rujna, pa se tada otprilike planira obilježavanje dolaska moći svete Stošije u Zadar. Obljetnica 1200 godina od prijenosa moći svete Stošije u Zadar za nas je vrlo važna, jer je vezana za određeni pastoralni plan i program, istaknuo je katedralni župnik mons. Mustać.
– Sveta Stošija može biti primjer i model kršćanskog života za suvremenu ženu, s jedne strane. S druge strane, ona je bila kadra sve napustiti, rasprodati svoj imetak i ići u službu siromaha, osobito zatvorenika. Mučeničkom smrću posvjedočila je vjeru. Mučenici su u tome svijetli primjer nama. Oni su ljubili Isusa Krista toliko da su dali svoj život kao svjedočanstvo za njega, kaže on.


 DONATORI


Sporazum o donaciji sredstava sa Zadarskom nadbiskupijom 30. rujna 2009. sklopili su: Marina Dalmacija, Kepol terminali, Odlagalište sirovina, Tankerska plovidba, Tankerkomerc, Turisthotel, Duca, Jadraninvest, Arsenal Holdings, Sonik, Aluflexpack, Gortan-Zadar, Lignum i OTP banka.