Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svjedok: Došao sam samo potvrditi da Jakov i Luka nisu krivi

13.01.2011. 23:00
Svjedok: Došao sam samo potvrditi da Jakov i Luka nisu krivi


Sva trojica svjedoka kazala su da su se s policajcima naguravali Kereta i grupica mladića sa susjedne klupice. No niti jednoga od njih nisu mogli imenovati jer su to, kako su kazali, mlađe generacije. Sva trojica su istaknula kako se Jakov nije miješao u naguravanje, a isticali su i da Luka nikome nije prijetio
Svjedočenjem dvojice zadarskih policajaca koje su u sprnju prošle godine na šetnici Karma napali Luka Kalmeta (33), bivši europski prvak u full-contactu i njegovi prijatelji Jakov Kalmeta (27) i Dino Kereta (18), te trojice svjedoka događaja jučer je nastavljeno suđenje na Županijskom sudu u Zadru, gdje se pred sucem Marijanom Bitangom protiv trojca vodi postupak zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji.
Policajci su posvjedočili kako su taj dan biciklima krenuli na kupanje i došli na predio Karme u Arbanasima. Obzirom da je teren nepristupačan te stoga nisu mogli spustiti bicikle do plaže, odlučili su se vratiti na plažu ispod hotela Kolovare.
Vikali i psovali na policajce
– Vozili smo jedan iza drugoga kad nas je u jednom trenutku pretekao skuter na kojemu su bili Kereta i Jakov Kalmeta. Mimoilazeći nas započeli su vikati da smo majmuni, da nam j… mater u usta, kako to vozimo i slično. Okrenuo sam se prema kolegi Vrljiću i upitao ga što je to bilo, a on mi je rekao da nije ništa.
Nastavili smo voziti i naišli na grupicu mladića koji su sjedili na dvije klupe. S njima su bili i Dino i Jakov koji su nam skuterom prepriječili put pa smo morali stati kako bi ih mimoišli – ispričao je Marinko Mandić, policajac na kojega je čim je sišao s bicikla nasrnuo Dino Kereta, a zatim i Jakov i Luka Kalmeta te još nekoliko još uvijek nepoznatih mladića. Udarali su ga šakama po glavi, a zatim oborili na pod gdje su ga i dalje nastavili udarati i šakama i nogama.
Kolega ga spasio od napadača
Njegov kolega Ivan Vrljić koji mu je odmah priskočio u pomoć potvrdio je priču dodavši kako je prije napada mladiće upozorio na to da su policajci, što je ponovio i napadnuti Mandić koji je iz okršaja izišao s kvrgama po glavi, ogrebotinama po vratu i cijelom tijelu. No, najviše se, posvjedočio je, uplašio riječi Luke Kalmete koji im je rekao: “Pa što da ste policajci, upucam vas i bacim u more, i za to neće nitko znati”. Tada se, kaže, preznojio, a i danas osjeća nelagodu kada vidi ćelave ljude.
– Čim vidim ćelavog čovjeka preznojim se i pomislim “Evo ih, tu su!” – dodao je policajac koji je u zadarskoj policiji nepune dvije godine, dok je njegov kolega Vrljić u Zadar iz Imotskog stigao svega nekoliko mjeseci prije napada.
Nakon što su policajci završili, na svjedočkoj su se klupi izredala trojica svjedoka, inače bliski prijatelji trojca koji se optužnicom tereti da su 13. srpnja prošle godine u popodnevnim satima u blizini plaže na zadarskim Kolovarama bez ikakva razloga nasrnuli na dvoje zadarskih policajaca koji su se tuda vozili biciklima. “Kako voziš majmune”, “J…. te u usta”, govorili su im nakon čega su im prepriječili prolaz, a unatoč tome što su ih ovi upozorili da su policajci, Kereta je nasrnuo na jednog od njih, a u napadu su mu se ubrzo pridružili i Jakov i Luka Kalmeta koji im je potom uputio i ozbiljnu prijetnju.
Gotovo identično sva su trojica svjedoka potvrdila da je najmlađi optuženik, Kereta, nasrnuo na Mandića, te da su mu se u napadu tada pridružili mladići koji su sjedili na klupi do njihove. Tvrdili su da ih je bilo do desetak, no nitko od njih nije znao nabrojiti niti jedno ime jer su to “mlađe generacije pa ih ne poznaju”.
Toni Franov koji je u početku bio i osumnjičenik u ovom kaznenom djelu, ispričao je kako je Luka, inače njegov kum, u vrijeme napada na policajce bio na plaži ispod šetnice. Tamo su čuli galamu pa su se najprije Luka, a potom i on, stepenicama popeli kako bi vidjeli o čemu je riječ. No, ni jedan od njih nije se miješao u sukob – decidirano je tvrdio Franov kojega je svega nekoliko minuta nakon svjedočenja zbog upadanja u riječ drugom svjedoku sudac Bitanga izbacio iz sudnice.
Sudac Franova izbacio iz sudnice
Franov je, naime, Alenu Ivanovu koji je rekao kako nije bilo galame već da su se mladići “samo gurkali” dobacio da jest, da on nije vidio ili je zaboravio.
A nakon što je svjedočki iskaz privodio kraju treći svjedok, Nikola Rogić, koji je kazao kako je došao na sud potvrditi da ni Jakov ni Luka nisu sudjelovali u napadu, niti su prijetili, reagirao je sudac Bitanga upitno zaključivši “samo došao potvrditi”. Reagirao je i Luka riječima: “To mi podmeću. Čim čuju prezime Kalmeta gotovo je”.
Luka Kalmeta, posljednji je put pritvoren u travnju 2009. godine kada je zajedno s vlasnikom luksuznog zadarskog hotela President, Zdravkom Barbarošom prijavljen zbog iznude 24-godišnjeg Marka Francuzovića. Mladić je, naime, policiji dvojac prijavio nakon što više nije mogao plaćati iznose koje je Kalmeta od njega tražio kazavši kako se boji za svoj život.