Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Proglašeni najbolji sportaši i sportski kolektivi za 2011. godinu u izboru Zadarskog lista

13.01.2012. 23:00
Proglašeni najbolji sportaši i sportski kolektivi za 2011. godinu u izboru Zadarskog lista


Ukupno 53 medijska djelatnika iz Zadarske županije su odlučila: Ivan Santini je najbolji sportaš, Marcela Marić najbolja sportašica, posada Jedriličarskog kluba Sv. Krševan, Šime Fantela i Igor Marenić je najbolja momčad, Atletski športski klub Zadar najbolja ekipa, a Maro Marić najveća je sportska nada Zadarske županije u 2011. godini. Poznati su i dobitnici preostalih dviju titula: Zadrani u svijetu i Trofej Zadarski. Tako je Luka Modrić najbolji sportaš iz Zadarske županije koji ne nastupa za zadarski klub, a dvojac Veslačkog kluba Jadran Mate Ledenko i Mile Čakarun osvojio je najviše glasova čitatelja te tako zaslužio Trofej Zadarski.
Glasovanje je bilo organizirano tako da su u anketi mogli sudjelovati djelatnici različitih medija kojima je sjedište u Zadru ili djeluju kao dopisništva matičnih kuća čije je sjedište izvan Zadarske županije. U svih šest kategorija sudionici ankete dodjeljivali su prvo, drugo i treće mjesto koja su donosila pet, tri, odnosno jedan bod. Na kraju su zbrajani svi glasovi, odnosno bodovi i tako smo 18. put dobili pobjednike akcije u kojoj Zadarski list nagrađuje najbolje pojedince i sportske kolektive u protekloj godini. Prema ranije utvrđenim pravilima u slučaju istog broja bodova plasman se određuje po tome tko ima više prvih ili, bude li potrebno, drugih mjesta. Po kategorijama to izgleda ovako:
Sportaš
Ivan Santini lani je bio peti u redoslijedu za najboljeg sportaša, no ove godine dvojbi nije bilo, napadač Zadra naslijedio je na tronu Danila Domdjonija, koji je titulu najboljeg sportaša Zadarske županije osvajao protekle četiri godine. Santini (195 bodova) je uvjerljivo slavio ispred Marka Baljaka (68 bodova), kuglača Zadra i Nikole Boje (58 bodova), člana Taekwondo kluba Zadar. Santini je trenutačno prvi strijelac Prve HNL, a kapetani hrvatskih prvoligaša proglasili su ga najboljim igračem lige. Mario Baljak je lani na Prvenstvu Hrvatske osvojio dvostruko prvo mjesto, pojedinačno i momčadski, a sa Zadrom ima i drugo mjesto na Svjetskom kupu. Nikola Bojo probio se do trećeg mjesta na kojem ga je najviše ugrožavao šahist Saša Martinović. Bojo je aktualni prvak Hrvatske u kategoriji do 87 kg, lani je nastupio i na Svjetskom prvenstvu. Tko malo bolje poznaje taekwondo zna koliko je to vrijedan doseg.
Sportašica
Na kraju je prvo mjesto osvojila Marcela Marić (147 bodova), premda je Paola Borović (144 boda) ostala samo korak dalje. Marić je članica Kluba skokova u vodu Zadar, a u nizu njenih sjajnih rezultata prošle sezone treba izdvojiti brončanu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu na metarskoj dasci. Na lanjskim seniorskim prvenstvima Hrvatske Marić je osvojila devet medalja (sedam zlata, srebro i bronca). Dominirala je i na Kupu Mediterana, a o juniorskim natjecanjima da i ne govorimo. Paola Borović iz Atletskog športskog kluba Zadar ostala je kraća za svega tri boda. Od njenih lanjskih rezultata izdvojili smo samo neke: SP mlađe juniorke (troskok): 8. mjesto; Dvoransko i Otvoreno PH juniorki i mlađih seniorki (troskok i skok u dalj): 5 zlatnih medalja; Otvoreno PH seniorki (skok u dalj): 2. mjesto; četiri nova državna rekorda mlađih juniorki; 10. rezultat sezone na svjetskoj ljestvici mlađih juniorki. Lucija Mijolović (85 bodova) iz Plivačkog kluba Zadar lani je bila Nada godine, a sad je već na trećem mjestu sportašica. Sa PH osoba s invaliditetom Mijolović se vratila s osam titula prvakinje, a na EP-u osoba s invaliditetom bila je četvrta na 50 m delfin.
Momčad
Šime Fantela i Igor Marenić godinama su na prva dva mjesta u kategoriji najboljih momčadi. Nekad prvi, nekad drugi, ali rezultati ovog sjajnog jedriličarskog dvojca nisu prošli nezapaženo. Posada Svetog Krševana 2011. pamtit će se po zlatu s Europskog i bronci sa Svjetskog prvenstva klase 470 te potvrđenoj normi za Olimpijske igre u Londonu. U posljednje tri godine Fantela i Marenić osvojili su čak pet medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, a na svjetskoj ljestvici ISAF-a zadarski je dvojac na drugom mjestu u svojoj klasi. Sve to donijelo im je čak 244 boda od mogućih 265 bodova. Kuglači Zadra su na drugom mjestu sa 169 bodova manje. Momčad iz Mocira u 2011. osvojila je sedmu uzastopnu titulu prvaka Hrvatske  (ukupno devetu), a na Svjetskom kupu Zadar je bio drugi. Do trećeg mjesta probila se posada Jedriličarskog kluba Uskok Pavle Kostov i Petar Cupać. Zadarski dvojac u klasi 49er u 2011. potvrdio je normu za Olimpijske igre u Londonu, na Europskom i Svjetskom prvenstvu osvojeno je 25. mjesto, a na Predolimpijskoj regati 11. mjesto. Poput Kostova i Cupaća 50 bodova imaju i Mate Ledenko i Mile Čakarun, članovi Veslačkog kluba Zadar, no do “bronce” su došli jedriličari koji imaju dva prva mjesta u glasovima novinara.
Ekipa
Drugu godinu zaredom Atletski športski klub Zadar obilježio je ovu kategoriju s 204 boda. Kada se domaća natjecanja u 2011. stave u jednu rečenicu AŠK ja na Otvorenom i Dvoranskom PH osvojio ukupno 43 medalje, od čega 17 zlatnih, a na ljestvici najuspješnijih hrvatskih klubova u 2011. klub s Višnjika je na osmom mjestu. Drugo mjesto sa 137 bodova pripalo je Klubu skokova u vodu Zadar koji je završio u ženskoj ekipnoj kategoriji budući da je najvažnije rezultate za klub u 2011. ostvarila Marcela Marić. KSV Zadar je dominirao na svim domaćim natjecanjima i tako potvrdio kontinuitet još iz vremena kada se o zatvorenom bazenu u Zadru moglo samo sanjati. Košarkašice Zadra, jedina ekipa iz Zadarske županije koja se natječe u najjačem klupskom rangu u Hrvatskoj, s 71 bodova zaustavile su se na trećem mjestu. Zadranke su lani bile osmi sastav u Hrvatskoj, a vrijedan uspjeh ostvarile su njihove juniorke drugim mjestom na Prvenstvu Hrvatske.
Nada
Maro Marić, član Kluba skokova u vodu Zadar s 99 bodova osvojio je prvo mjesto u kategoriji Nada godine. Marićeva 2011. ovako izgleda: Zimsko seniorsko PH: tri zlatne medalje; Ljetno seniorsko PH: jedno srebro; Zimsko PH mlađih kategorija: četiri zlatne medalje; Ljetno PH, mlađih kategorija: tri zlata i srebro. Samo bod manje od Marića ima Marin Jakovčev iz Biciklističkog kluba Zadar, a s 93 boda na trećem je mjestu Antonela Kačan iz Jedriličarskog kluba Uskok.
Zadrani u svijetu
Otkad smo od prije četiri godine uveli ovu kategoriju dvojbi nema – Luka Modrić najbolji je sportaš Zadarske županije koji ne nastupa za niti jedan od županijskih klubova. Modrić je član engleskog Tottenhama s kojim je u 2011. nastupao u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Ove godine Modrića i hrvatsku reprezentaciju očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Ukupno je Modriću pripalo 115 bodova, a najbliži pratitelji bili su mu košarkaški dvojac (Marko Popović 87 bodova) i Marko Banić (72 boda)
Trofej Zadarski
Kategorija Trofej Zadarski u kojoj čitatelji biraju osobu ili kolektiv koji je obilježio proteklu godinu donijela je  trijumf Mate Ledenka i Mile Čakaruna, članova Veslačkog kluba Jadran koji su u različitim posadama, ali uvijek zajedno, imali sjajnu godinu. Njihovi najvažniji rezultati su: EP juniora (četverac bez): 3. mjesto; SP juniora (četverac bez): 6. mjesto; PH juniora (osmerac, četverac bez, dvojac bez): tri zlatne medalje; PH seniora (četverac bez): 3. mjesto. Ledenko i Čakarun od čitatelja su dobili 254 glasa. Čitatelji su u ovoj kategoriji mogli glasovati za jednog kandidata ili sportski kolektiv s liste nominacija koju smo svakodnevno objavljivali.


Proglašenje u nedjelju


Proglašenje najboljih bit će u nedjelju 15. siječnja u 12 sati u VIP salonu Dvorane Krešimira Ćosića. Pozivamo nagrađene sportaše i klubove, ali i sve ostale zadarske sportske djelatnike da dođu na Višnjik i tako daju i svoj doprinos ovoj jedinstvenoj akciji koja traje već 18. godinu zaredom. Svi su dobrodošli, sportaši, sportski dužnosnici, navijači, dakako, i kolege novinari iz svih redakcija.