Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U naletu vlaka otac poginuo, sin teško ozlijeđen

13.01.2012. 23:00
U naletu vlaka otac poginuo, sin teško ozlijeđen


U naletu vlaka na kombi vozilo u subotu nešto prije deset sati u Škabrnji smrtno je stradao 56-godišnji vozač, dok je njegov 27-godišnji sin prevezen u zadarsku bolnicu s teškim ozljedama.
Stravična prometna nesreća dogodila se na pružnom prijelazu nedaleko škabrnjanskog groblja kada su otac i sin, Nedjeljko i Rudi Jurić, prelazili prugu označenu samo „Andrijinim znakom”. Lokomotiva koja se iz Zadra zaputila prema Škabrnji u punoj je brzini samo „pokosila” njihov kombi, a o silini udara govori i činjenica da je vlakovođa lokomotivu uspio zaustaviti tek 200-tinjak metara dalje.
– Nisam vidio što se dogodilo, ali po onome što sam čuo, navodno im je vlakovođa trubio prije nego je naletio na njih. Prestrašno je ovo što se dogodilo. Osobno sam ih dobro poznavao. Nediljko je radio u našoj Općini na komunalnim poslovima, a prije nesreće i on i njegov sin bili su u centru mjesta kod ambulante. Tamo su s nekim sumještanima razgovarali o sjetvi i rekli da idu u polje posijati žito. Bili su dobre volje i sad čujem da su stradali – pod vidnim šokom ispričao nam je Jure Škara koji je i familijarno povezan s nastradalima.
Od okupljenih mještana Škabrnje koji su nijemo promatrali policijski očevid na mjestu tragedije doznajemo kako se posljednja nesreća na istom mjestu dogodila prije dvije godine, no da je u tom slučaju, srećom sve završilo tek s materijalnom štetom.
– Jednom našem sumještaninu tad je vlak bočnim stepenicama okrznuo zadnji kraj auta, a bilo je i nekoliko sličnih nesreća s traktorima i frezama. Međutim, do sada ovdje nitko nije poginuo – ispričao nam je jedan Škabrnjanin dodajući kako bi hitno na tom prijelazu trebalo postaviti rampu. Tu je, kako su nam ispričali okupljeni Škabrnjanci, glavni put koji vodi u polje i gdje dnevno prugu prijeđe i do stotinjak raznih vozila – teretnih, osobnih i radnih. No, ističu, kako su se nesreće događale i na drugom pružnom prijelazu nedaleko mjesne crkve  i trga. Tamo je pred sam domovinski rat također u naletu vlaka poginuo jedan njihov sumještanin.
 U zadarskoj bolnici gdje je s teškim ozljedama glave i prsišta prevezen Rudi Jurić, doznajemo kako je njegovo zdravstveno stanje stabilno, te da je izvan životne opasnosti.
Više o okolnostima koje su dovele do ove tragedije, znati će se po okončanju policijskog očevida. Strojovođa koji je upravljao lokomotivom kako doznajemo, u trenutku naleta na kombi nije bio pod utjecajem alkohola.