Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sjednici video linkom nazočio i gradonačelnik Hirošime!

Autor: Velimir Brkić

13.01.2013. 23:00
Sjednici video linkom nazočio i gradonačelnik Hirošime!

Foto: Velimir BRKIĆ



Gradonačelnik Knez je kazao da ne čudi činjenica da Biograd ima velik broj gradova prijatelja i partnera po cijelom planetu jer je grad već odavno prepoznat i u Europskoj uniji kao i na drugim kontinentima.
– Zato što smo koristili i koristimo sve komplementarne prednosti položaja grada u “srcu našega Jadrana”, rekao je Knez


Impresivnom svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Biograda na Moru kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Tonči Šangulin, u petak navečer je započelo sveobuhvatno obilježavanje Dana grada i blagdana sv. Stošije, biogradske nebeske zaštitnice koja se svetkuje 15. siječnja.
U sportskoj dvorani Srednje škole Biograd nazočilo je više od 500 gostiju i uzvanika iz zemlje i svijeta te Biograđana. Putem videolinka čestitke je uputio gradonačelnik Hirošime Matsui Kazumi, predsjednik najveće svjetske nevladine asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja danas okuplja milijardu ljudi u točno 5.554 gradova iz 156 zemlje svijeta.
Komplementarne prednosti Biograda
– Mi ne živimo u zabludi da će nam netko drugi osigurati blagostanje i ljepši i ugodniji život u našemu gradu. Isto tako, sve moje suradnice i suradnici kao i ja osobno, svjesni smo da bez naših sugrađanki i sugrađana, ne možemo ništa učiniti, u uvodnom slovu je rekao Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.
Kazao je da ne čudi činjenica da Biograd ima velik broj gradova prijatelja i partnera po cijelom planetu jer je grad već odavno prepoznat i u Europskoj uniji kao i na drugim kontinentima:
– Zato što smo koristili i koristimo sve komplementarne prednosti položaja grada u “srcu našega Jadrana”. Zato što smo pokazali sposobnost organiziranja niza prepoznatljivih programa kao što su Porin, Jadranske igre, Croatia Harley Days, Najduži stol, Biogradsku noć, domaćinstvo 59. svjetskog natjecanja u oranju, nabrajao je Knez.
Naglasio je da Gradska uprava time svom narodu želi pokazati da niti u ovim teškim vremenima ne smiju klonuti duhom, nego svojim znanjem, radom i zajedništvom i nadalje krčiti puteve, za koje su uvjereni da imaju zdrave temelje. Knez je poručio i da nikomu neće dopustiti “da svoje korito stavi na biogradsku nabujalu rijeku”.
Biogradsko zajedništvo
– Ono što je najbitnije i što nas je uvijek resilo jest vrlina zajedništva. Ni u ratnom vihoru nismo gubili nadu, već smo se borili, radili i molili za mir, ne zaboravljajući nikada one koji su ugradili svoje živote u slobodu našega grada i Lijepe Naše. Štoviše, još 1994., počasnim građaninom proglašen je ratni zapovjednik ZP Split general Ante Gotovina, podsjetio je.
– Svjesni smo da u ovim vremenima globalne i nacionalne financijske krize nije lako iz gradskoga proračuna osigurati sredstva za planiranu gradnju Gradske knjižnice, Doma za starije i nemoćne osobe i druge kapitalne projekte. Mi, međutim, ne poznajemo riječi kao što su odustajanje i čekanje boljih vremena, zaključio je Knez u svom već prepoznatljivom stilu.
Skupu su se obratili i zadarski i karlovački župani Stipe Zrilić i Ivan Vučić, šef kabineta zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Stipe Zeba, splitski dogradonačelnik Jure Šundov, gradonačelnici slovenskog Radnje ob Dravi i rumunjskog Alba Iulia, Alen Bukovnik i Alba Mircea Hava.
Novi projekt “Otok ljubavi” na biogradskom otočiću Sv. Katarina opširno je obrazlagao zadarski arhitekt Igor Pedišić.
Za veseli štimung brinuli su se klapa Kampanel i Miroslav Škoro, dok je svoju pjesmu “Hrvatica” recitirao kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić-Šutra.


Josipu Brtanu nagrada za životno djelo




Nagradu za životno djelo dobio je prof. Josip Brtan, koji je sve do umirovljenja čak 37 godina bio ravnatelj OŠ Biograd. Godišnja nagrada dodijeljena je Udruzi za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije “ZUONO”. Grbovi grada pripali su poljoprivrednicima Slani Panđi i Anti Štampaliji, profesoru na Glazbenoj akademiji u Zagrebu Šimi Vuleliji, vaterpolistu Deniju Šariću, karatistu Anti Mrvičiću, predsjedniku Yahting kluba Biograd Gordanu Borčilu i odgajateljici u Dječjem vrtiću Biograd Boženi Belamarić Brčić.