Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar bez žrtava fiskalizacije

Autor: Valentina Mlađen

13.01.2013. 23:00
Zadar bez žrtava fiskalizacije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Inspektori su dio objekata zatekli s natpisom o godišnjem odmoru, no to ih neće spriječiti da te iste objekte naknadno provjere


U Zadru fiskalizacija za sada još uvijek nije odnijela nijednu žrtvu, a zadarski ugostitelji, čak i oni koje je inspekcija zatekla bez pokretanja bilo kakvih mjera fiskalizacije, ili su u potpunosti otklonili nepravilnosti ili su u postupku otklanjanja.
Inspekcije Porezne uprave na teren su krenule u utorak, a svi oni kojima su utvrđene nepravilnosti imali su dva dana da ih otklone. Od njih 128 na području čitave Hrvatske većina ugostitelja pokorila se zakonu, dok je šest lokala zapečaćeno. Podaci su to samo za razdoblje od 8. do 11. siječnja, a obveznicima kojima su nepravilnosti utvrđene u 9. ili 10. siječnja, također imaju dva dana da otklone nepravilnosti ili će im u suprotnom biti zapečaćeni prostori.
U Zadru su inspektori obišli 200 ugostiteljskih objekata, a u samo četiri zatečene su nepravilnosti u radu.
– Inspektori su obišli sve obveznike, dakle njih četiri, koji se nisu fiskalizirali te je stanjem na terenu utvrđeno da su oni izvršili potrebne mjere – trojica su prešla na fiskalne kase, a jedan je nabavio certifikat te će uskoro prijeći na fiskalne račune. Naravno, mi ćemo i dalje vršiti nadzor, a osim po Zadru inspektori će krenuti i po mjestima u Zadarskoj županiji, rekla nam je Ksenija Ćustić iz Porezne uprave Zadar.
Inspektori su tijekom nadzora na nekoliko objekata naišli i na zatvorena vrata, s porukom da su na godišnjem odmoru, ali Ćustić ističe kako će se nadzor i dalje provoditi, no kako je i velika potražnja za programerima moguće je da su određeni ugostitelji odlučili uzeti odmor dok se ne uspiju fiskalizirati.
Mediji su objavili priču s anonimnim ugostiteljem koji priznaje kako on i njegovi konobari uzimaju račune sa stola te ih potom daju drugim gostima s istom narudžbom i na taj način varaju Poreznu upravu jer, navodno, drugačije ne bi opstali, no Ćustić ističe kako svaki kupac može na računu vidjeti u koliko je sati izdan ili putem sms-a i web-a provjeriti račun. A kako je najavila, Porezna uprava uskoro će krenuti inspekcijama u otklanjanje i ostalih anomalija u radu.
Inače, od 1. do 12. siječnja u 10 sati sustav je zaprimio 41.158.190 zapisa za račun od 13.655 različitih OIB-a, te 30.593 zapisa za poslovni prostor od 9.127 različitih OIB-a. Na stranicama Porezne objavili su kako od početka produkcijskog rada pa do sada nije bilo niti jednog prekida u radu sustava fiskalizacije, niti je sustav radio otežano na bilo koji način.


U 239 klubova tijekom vikenda 16 nepravilnosi




Tijekom vikenda inspektori Porezne uprave provodili su nadzor fiskalnih blagajni u noćnim klubovima. Od petka do nedjelje u noćnim je satima u nadzor izišlo 219 inspektora koji su u 239 nadzora utvrdili 16 nepravilnosti. U Zadru je na teren ovoga vikenda izišlo deset inspektora u šest klubova. Četiri su nepravilnosti utvrđene u Karlovcu, tri u Rijeci, po dvije u Varaždinu i Pazinu te po jedna u Sisku, Požegi, Vukovaru, Splitu i Zagrebu.