Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZD DNEVNIK Nisu krivi trgovački centri

13.01.2014. 23:00
ZD DNEVNIK Nisu krivi trgovački centri


Priča o pustom Poluotoku će možda zvučati otrcano, ali stvarnost kao takva uvijek bode u oči. Zadar je turistički grad, turizmu stremimo, želimo da nam turista bude sve više i više i to je u redu. Od lipnja do rujna grad je živ, vlada vreva i onome tko boravi u Zadru tijekom cijele godine može se učiniti kao da je u nekom drugom gradu. Borimo se s mišlju kako produžiti sezonu, kako učiniti što boljom predsezonu, no pravo je pitanje kako održati grad živim kroz cijelu godinu.
Nedavno su se obrtnici ponovno požalili na pust grad u poslijepodnevnim satima pa predložili plaćanje parkinga do 14, umjesto sadašnjih 16 sati. Sumnjam kako bi to puno pomoglo, koliko bi možda neke druge promjene mogle pripomoći oživljavanju centra grada. Svaki grad ima jedan centralni dio koji bi u pravilu trebao biti živ kroz cijeli dan. Stoga su želje naših obrtnika shvatljive, ali bi se trebalo poslušati i bilo građana.
Zašto ti naši građani ne posjećuju centar grada, osim možda ujutro? Kažem možda jer su na jutarnjim kavama u velikom broju slučajeva oni koji rade na Poluotoku, dok ostatak nahrupi u grad u subotu ujutro. Ali, zašto nema nikoga popodne, navečer? Stvar je uzajamna, nemaju volje ni oni koji nešto nude, a ni oni koji traže. Jer, nije istina da su krivi trgovački centri i njihova ponuda. Ništa tako specijalno se ne nudi u trgovačkim centrima, osim kafića kojih ima i na Poluotoku.
I ljudi uglavnom odlaze u trgovačke centre jer im je sve na jednom mjestu, ali pod tim se ne misli samo na kupovinu, već i na osobe za koje su uvjereni da će ih tamo naći. Zadar je pun slastičarnica, fast foodova i pizza cutova preko ljeta, dok godišnji zimski odmor traje malo dulje. Možda bi se tu trebala donijeti neka uredba, pa da ti isti moraju biti otvoreni većim dijelom godine, a ne samo sezone.
I da, uvjerenja sam kad bi ponuda osim navedenih pizza cutova i sladoleda bila bogatija da bi svatko imao želju doći u grad pojesti neki fini kolač, toplu čokoladu i tko zna što se sve drugo može ponuditi. A još kad bi se, primjerice, umjesto kraćeg naplaćivanja parkinga, uvela popodne besplatna autobusna linija za Poluotok, možda bi se slika zimske Kalelarge promijenila?