Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjeda donosi priliku za doigravanje

15.01.2018. 08:05
Pobjeda donosi priliku za doigravanje


Nakon jedne lakše utakmice protiv Ribole Kaštela u domaćem prvenstvu za košarkaše Zadra slijedi večeras u Krešinom domu pravi test mogućnosti protiv jednog od konkurenata za četvrto mjesto u ABA ligi. Beogradski FMP nalazi se zajedno sa Zadrom i Partizanom na diobi petog mjesta sa omjerom 7-8 te će pobjednik ovog ogleda doći na jedan bod razlike od četvrtoplasiranog Mornara iz Bara koji je ujedno i sljedeći gost Zadra. Taj povoljan raspored u kojem Naglićevi igrači dvije utakmice za redom dočekuju u svojoj dvorani dva glavna konkurenta za doigravanje, podgrijava optimizam navijačima koji su svjesni kao i igrači da bez uspjeha protiv FMP-a snovi o tom dugo čekanom visokom plasmanu u regionalnoj ligi neće postati java.


Osovina Čović – Ojo
Protivnika, koji je pred Zadranima večeras, predvodi najbolji asistent lige, Filip Čović (15.4 p, 8 as), a njegova suradnja sa korpulentnim Nigerijcem Michaelom Ojom predstavljati će najtežu zagonetku zadarskoj obrani. Svjestan je te činjenice i trener Aramis Naglić koji vjeruje da će njegova momčad uz očekivanu veliku potporu navijača na kraju uspjeti doći do dva velika boda.
– Ova utakmica je posebnog tipa. Nemamo imperativ ili "mač nad glavom" kako smo prošlih sezona znali imati. Ovo je igra na neki način za slavu, za ispunjenje nekih snova. Silno smo motivirani, momčad izgleda odlično na treninzima, ali moramo biti svjesni da igramo protiv jakog protivnika. FMP je čvrsta i atletična momčad. U odnosu na prvu našu utakmicu na njihovom parketu bit će jači za pojačanja iz Crvene Zvezde, Dragana Apića i Stefana Lazarevića, a igrat će im i Marko Jeremić koji tada nije nastupio. Alfa i omega njihove igre je Čović oko kojeg se sve vrti i na kojem svi njihovi protivnici grade obranu, a tako ćemo i mi. Jako često koriste pick and roll igru koja se bazira na osovini koju čine organizator Čović te centar Ojo. Ovaj 216 cm visoki centar sa 140 kilograma mišića odlično reagira u trenutku odmotavanja i kod zauzimanja pozicija u reketu tako da smo se posebno pripremali kako bi se lakše prilagodili na tu igru gostiju – analizirao je Naglić igru FMP-a, ali i istaknuo odličnu atmosferu koja prati momčad posljednja dva mjeseca.


Sinergija s navijačima
– Očekuje nas jako teška utakmica i nije zahvalno za prognoziranje bilo čega, ali s obzirom da je oko nas jedna krasna atmosfera i velika pozitiva te da nas navijači itekako motiviraju sa svojim stavom i sa tom sinergijom koja postoji, definitivno smo motivirani te jedva čekamo da započne utakmica.
Beograđani će se sigurno htjeti u Zadru iskupiti za neočekivani poraz na svom parketu od Mornara u prošlom kolu, s naglaskom da su prokockali čak 17 poena prednosti iz prvog poluvremena.
– FMP igra dobru košarku. Da nisu kiksali doma od Mornara prošlo kolo bili bi najveći konkurenti za četvrto mjesto. Ponavljam uvijek istu frazu da trebamo ići polako. Želja nam je odigrati ovu utakmicu skupa s našim navijačima i nadati se pozitivnom ishodu – zaključio je Naglić.




Jovanović: Uz pravi pristup do pozitivnog rezultata
U stožeru FMP-a znaju da za zaslužiti pobjedu u Zadru je potrebno odigrati iznad mogućnosti, a za trenera gostujuće momčadi Vladimira Jovanovića ključ uspjeha leži u visokom stupnju koncentracije njegovih igrača.
– Zadar je u dobroj formi. Posebno dobro igraju kod kuće gdje uvijek imaju veliku podršku sa tribina, što oni koriste za igru s puno tranzicije i šuteva u ranoj fazi napada. Imaju puno iskusnih igrača od kojih se u posljednje vrijeme po poenima ističe Bostic. Naša obaveza je svesti periode praznih minuta u našoj igri na minimum, da budemo momčad svih 40 minuta i da vjerujemo da uz pravi pristup možemo do pozitivnog rezultata – kazao je prije utakmice gostujući trener Jovanović.


Domagoj Vuković: Uz naše navijače do pobjede
U pobjedu protiv FMP-a vjeruje krilni centar Zadra, Domagoj Vuković. Osnova optimizmu je očekivana brojna podrška s tribina Krešinog doma u koju se s pravom uzda mladi Riječanin.
. Pred nama je teška utakmica s atipičnom momčadi koja svoju igru temelji na odličnoj suradnji organizatora igre Čovića i centra Oja. Nadam se da ćemo kao i svaku utakmicu do sada u svojoj dvorani imati pravu podršku s tribina s kojom ćemo lakše do pobjede – kratak i jasan je Vuković u najavi utakmice koja bi mogla biti možda presudna u borbi za četvrto mjesto ABA lige.
– Ne uzimamo teret sa strane i medija koji nas stavljaju u tu borbu za četvrto mjesto. Igramo za sebe i svoje navijače, a ako nam to na kraju donese doigravanje nećemo se sigurno buniti – bez špekulacija je Vuković najavio novi regionalni ispit, a bez špekulacija su bili igrači kad je trebalo uskočiti u pomoć navijačima na tribini u Kaštel Sućurcu u petak.
S naše strane mislim da smo reagirali kao momčad. Tornado nas na svakoj utakmici bilo doma ili u gostima vjerno prati i bodri te mislim da je bilo u redu da i mi njima pomognemo u jednoj ružnoj situaciji. Ako smo im pomogli drago nam je i mislim da bi svatko drugi, iole normalan, isto reagirao kao što smo mi igrači u tom trenutku – kazao je Vuković.


Naglić: Normalno je da su igrači stali u obranu navijača
Ružni događaj na tribinama neposredno pred završetak utakmice u Kaštel Sućurcu doveo je do još čvršće veze između Tornada i igrača Zadra. Potez zadarskih igrača kada su se svojim tijelima spriječili policajcima na tribini kako bi zaštitili svoje navijače naišao je na veliki odjek u javnosti, a najljepšu čestitku za hrabrost će im Tornado uzvratiti najavljenom nikad grlatijom i brojnijom podrškom protiv FMP-a. Za Naglića je taj čin njegovih igrača samo potvrda čvrste veze navijača i igrača ove sezone na Višnjiku.
– Prije svega moram reći da mi je žao navijača koji su ozlijeđeni u tom incidentu, jer mislim da je to bilo apsolutno nepotrebno. Ne znam da li su policajci vinovnici toga, ali jesu li uopće bili svjesni toga da je opasno naganjati te navijače po dvorani. To nisu bili nikakvi huligani. Bilo je tu studenata, normalnih ljudi i nije postojao nikakav rizik za nekakvom tučom navijača ili za nekakav teži incident. To je zaista bilo brutalno i jako je ružno izgledalo. Reakcija momčadi je bila potpuno normalna, hvale vrijedna i to je jednostavno tako moralo biti da su na kraju stali u obranu naših navijača.