Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Posjetili četiri tisuće bolesnika

Autor: Marija Ćurko

13.02.2009. 23:00
Posjetili četiri tisuće bolesnika

Foto: Sebastian GOVORČIN



Udruga obilježava 15. godišnjicu svoga djelovanja, a njezini članovi sa svojim prijateljima i suradnicima su ove godine uz Svjetski dan bolesnika posjetili 4.000 bolesnika i razveselili ih prigodnim darovima, posebno gestama pažnje i riječima utjehe


Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara (HKUMST) Zadar u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lourdske obilježila je Dan udruge u svojim prostorijama gdje se njezini članovi redovito okupljaju svakog utorka na molitvu.
Udruga je posvećena Gospi Lourdskoj, broji oko 530 članova, a najveći dio čine članice. Vokalni sastav “Magnificat” pjesmom prati udrugu u brojnim aktivnostima i slavljima svetih misa.
– Udruga obilježava 15. godišnjicu svoga djelovanja, a njezini članovi sa svojim prijateljima i suradnicima su ove godine uz Svjetski dan bolesnika posjetili 4.000 bolesnika i razveselili ih prigodnim darovima, posebno gestama pažnje i riječima utjehe, podrške i razumijevanja. To je uvijek bitno u našem radu i odnosu prema čovjeku, a naročito prema bolesnicima i potrebitima, kaže s. Melhiora Biošić, predsjednica Udruge. Ono što proizlazi iz srca izgrađuje nas i ljude s kojima se susrećemo i pomažemo. Srce mora uvijek biti otvoreno za druge, jer ono milošću Božjom treba biti ispunjeno ljubavlju i prihvaćanjem čovjeka. Tada postajemo ispunjeni iznutra, otvarajući nove prostore Duha i ljubavi koja u svima vidi priliku za činiti dobro, ističe naša sugovornica.
– Presretni smo jer nas je Bog stavio na polje rada u kojem možemo služiti bolesnima, potrebitima i jedni drugima. U životu imamo samo ono što smo dali drugome besplatno, ne očekujući odatle plaću. To može biti susret, osmijeh, razgovor, dar, ili koji drugi način izražavanja ljubavi i milosrđa. Tako u zajedništvu pridonosimo radosti jedni drugima. Na našem putu su uvijek “radosne obveze” prema bolesnicima i potrebitima, čovjeku u problemima. To traži vrijeme, napore i odricanja, ali “radosna odricanja”, koja nisu samo radost drugima, nego i nas oplemenjuju i izgrađuju iznutra. Bog vidi svako naše djelo i stostruko nagrađuje. On nikad ne ostaje dužan, već sve obilato daje onima koji mu služe u predanju, ne zadržavajući se u prolaznim i ispraznim stvarima, već idu ususret potrebitima, kazala je s. Melhiora Biošić.
– Molitvu, prigodno razmišljanje i krunicu na našim susretima predvodi s. Melhiora. Tako naš život još intenzivnije stavljamo u Božju prisutnost, po čemu se događa susret svakog osobno s Bogom. Redovito hodočastimo u Međugorje, a ove godine od 20. do 28. ožujka organiziramo hodočašće pod nazivom “Putovima svetog Pavla”, u Grčku i Tursku. Članovima Udruge će se tada pridružiti 70-ak medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske, rekla nam je Anita Kasap, tajnica Udruge. Istaknula je i misao vodilju rada HKUMST-a, a to je – prepoznati u svakom čovjeku brata čovjeka.