Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Škraping – otočno događanje broj jedan u zimskom razdoblju

Autor: Krešimir Bukvić

13.02.2009. 23:00
Škraping – otočno događanje broj jedan u zimskom razdoblju

Foto: Adam VIDAS



U organizaciji pašmansko-ugljanske Udruge TRS, TZ Općine Preko, TZ mjesta Ugljan, pod pokroviteljstvom općine Preko i uz podršku muzeja Mimara održana je prezentacija “Škraping New Dimensiona 2009.” i “Sajma pustolovnog turizma”


Da je Zadarska županija središte pustolovnog turizma u Hrvatskoj mogli su se uvjeriti i brojni uzvanici u četvrtak navečer u muzeju Mimara, gdje je u organizaciji pašmansko – ugljanske udruge TRS, TZ Općine Preko, TZ mjesta Ugljan pod pokroviteljstvom Općine Preko i uz podršku muzeja Mimara održana prezentacija “Škraping New Dimension 2009.” i “Sajam pustolovnog turizma”. Riječ je o dva velika projekta udruge TRS, osnovane zbog unapređenja otočnog života, od kojih je Škraping, odnosno kombinacija penjanja, skakanja, hodanja i snalaženja u prirodi, otočna verzija trekking utrke, 7. ožujka ulazi u svoje četvrto izdanje. Sajam pustolovnog turizma trebao bi se održati u vremenu od 6. do 9. svibnja po prvi put.
S Pašmana na Ugljan
Zašto je Zadarska županija najprimjerenija lokacija pustolovnog turizma u zemlji te zašto se Škraping u nekoliko godina postojanja uspio nametnuti u otočno događanje broj jedan u zimskom periodu, okupljenima su približili direktor TZ Preko Ante Brižić, predsjednik TRS-a Jure Rudić, Josip Tomić iz AK Soline i voditelj projekata TRS-a Vlado Jureško. Brižić je izrazio zadovoljstvo što se Škraping ove godine s Pašmana preselio na Ugljan naglasivši da vjeruje da će prirodne ljepote otoka biti izvrsna lokacija predstojećih utrka. Brižić je Zagrepčanima i ne samo njima kratko prezentirao Ugljan, zahvalio je i organizatorima na prepoznavanju potencijala otoka. Rudić se u izlaganju prvenstveno usredotočio na tehničke detalje predstojećeg Škrapinga.
– I ove godine imat ćemo dvije utrke, dužu i kraću. Ultra staza duga je 40 km i prolazi najsurovijim terenom otoka s gotovo dvije trećine po oštrim škrapama. Light staza duga je 16 km i za razliku od Ultre prolazi “pitomijim” dijelom otoka, istaknuo je Rudić.
Vlado Jureško uzvanike je upoznao sa Sajmom pustolovnog turizma te naglasio da sajam neće biti organiziran na klasičan način s poduzetničkim štandovima, već će interakciju između poslovnih subjekata i zainterisiranih za njihove usluge organizirati na osobnom nivou, odnosno kroz dvadesetminutne sastanke i to licem u lice.
Pomoć misiji Caritasa u Kongu
– Direktno ćemo povezati izlagače i buduće korisnike proizvoda ili usluga što će, vjerujem, polučiti dobar uspjeh, rekao je Jureško.    
Organizatori Škrapinga prošle su godine dio sredstava sakupljenih kotizacijom sudionika odvojili za humanitarne svrhe, odnosno za pomoć misiji Caritasa u Kongu. Ove godine namjeravaju pomoći udruzi slijepih te osigurati sredstva za kupnju treniranog psa vodiča.
Na spomenutim planovima zahvalila se i predsjednica Hrvatske udruge za rehabilitaciju i mobilitet slijepih osoba, Mira Katalenić.
– Koliko je slijepoj osobi lakše živjeti s treniranim psom vodičem mogla bih na neki način usporediti i s težinom ovih dviju škraping utrka. Ultra, odnosno težu utrku možemo usporediti sa slijepom osobom sa štapom, a light utrku, dakle lakšu utrka možemo usporediti sa slijepom osoba s psom vodičem, simbolično je Katalenić opisivala vrijednost psa vodiča za slijepu osobu.
Predstavljanje Škrapinga i pustolovnog turizma zaključeno je otvaranjem izložbe “Škraping fotografija” fotografa Šime Strikomana, Roberta Šangulina i Senka Sorića. Izložbu je najavio bivši ravnatelj muzeja Mimara, Ante Sorić, a otvorio ju je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
U ime Zadarske županije podršku spomenutim projektima dao je i dožupan Josip Miletić koji je naglasio njihovu vrijednost, najviše zbog činjenice što se održavaju izvan turističke sezone.
U Mimari su se, između ostalog, bili i načelnik Uprave za posebne oblike turizma pri Ministarstvu turizma Bosiljko Domazet, načelnik Odjela za sigurnost plovidbe i zaštitu mora Zoran Drnasin, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan, voditeljica Odjela za informativne djelatnosti HTZ-a Viviana Vukelić, Ljerka Milas iz HGK, saborska zastupnica Nevenka Marinović, Ivica Propadalo, Hrvoje Šertar i Milan Generalić.


 SRCOLIKI GALEŠNJAK




 
Organizacijski odbor Škrapinga namjeravao je organizirati i miniverziju utrke za Valentinovo na otočiću Galešnjaku. No, zbog bure je otkazana. Specifičnost Galešnjaka koji je u obliku srca, zaintrigirala je brojne svjetske medije, koji uskoro šalju svoje novinare u Hrvatsku.