Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izgubljeni u tranziciji

Autor: Andrija Dešpoja

13.02.2010. 23:00
Izgubljeni u tranziciji

Foto: Zvonko KUCELIN



Neki će reći sve je to samo sport. Danas pobjeđuješ, sutra gubiš, pa opet sve u krug. No, nakon drugog u nizu poraza Zadra u Krešinom domu sve floskule, stare mudre izreke i poslovice bile su blago rečeno uzaludne. Kako utješiti bilo koga od onih 5000 ljudi u dvorani koji su zajedno sa, u tim trenucima još uvijek njihovim ljubimcima, igračima Zadra, pokušavali dostići prednost Hemofarma, a na kraju s gorčinom i sa “zadivljujućim” arsenalom psovki izašli iz dvorane.
Ako će barem neku utjehu, onda im je bilo sigurno lakše nego autoru ovog teksta koji se još morao suočiti s post festumom viđenih događanja na konferenciji za medije u kojoj gostujući trener dolazi sa smiješkom, a domaći kome tada sigurno nitko ne bi volio biti u koži kao da je izašao iz dvosatne centrifuge koja je nažalost uništila svu onu blještavu bijelu odjeću nepobjedivosti Zadra na parketu Krešinog doma. Nemoć koja je prezentirana u ovoj i onoj utakmici s Cibonom dala je konačan odgovor je li Zadar sposoban doći do Final foura, a Danijel Jusup, kojemu je ovo četvrta izgubljena od pet utakmica otkad je sjeo na zadarsku klupu, pokušao je nakon svega ponuditi razloge vrlo bolnom prizemljenju od Vrščana.
– Nažalost nismo uspjeli. Mislim da smo se previše bazirali na vanjskom šutu, a Hemofarm nam je znalački oduzeo tranziciju što nam je uzelo dosta lakih poena. S druge strane oni su nas tranzicijom znali kazniti. Uz sve to navedeno, očit je nedostatak naših poena ispod koša. Nismo uspjeli razviti unutarnju igru, Ružić, Boisa i Plaisted nisu uspjeli doći do izražaja pored centara gostiju i ta tri elementa su presudila utakmicu. Večeras su pokazane sve slabosti momčadi Zadra koja ako joj je zaustavljena tranzicija uz mršavi unutarnji učinak dovodi do poraza. Uz to nismo mnogo profitirali iz pick igre, a kad se tome svemu nadodaju opet mnogobrojne izgubljene lopte ne možemo se za ništa uhvatiti i reći da smo bili dostojan protivnik u ovoj utakmici – kazao je Jusup koji unatoč svemu ipak pronalazi tračak optimizma.
– Međutim, što je tu je. Trebamo skupiti glave, pokušati ići iz utakmice u utakmicu i nadati se boljem – kazao je Jusup koji nikako da ostvari svoju prvu pobjedu u Krešinom domu. Pred dva tjedna slavodobitnički je prošao njegov kolega Perasović. Ovaj put pobjednički govor morao je slušati iz usta Željka Lukajića, trenera Hemofarma, koji je priznao da je ova utakmica imala ogroman ulog za njegovu momčad.
– Mislim da je ovo bila jedna prava utakmica koja je imala veliki ulog za obje momčadi. Zadar je imao veliki pritisak, jer osim pobjede su tražili minimalno devet razlike da budu i bolji u međusobnom omjeru. S naše strane došli smo u Zadar opterećeni problemima s ozljedama i s nekoliko iznenađujućih i šokatnih poraza u posljednje vrijeme, poput onog protiv Heliosa. Ipak moji igrači su odigrali odlično. Razloge našoj pobjedi treba tražiti u činjenici da smo uspjeli Zadrane limitirati u njihovoj igri koja se najviše bazira na tranziciji iz koje prijete njihovi odlični šuteri kao Rančić i Stipčević. Odigrali smo vrlo smireno, iskusno i uspjeli smo zadržati agresivnost i koncentriranost u obrani. Jedine probleme koje smo imali bila je igra Perića koji je vrlo dobro koristio svoju igru leđima na niskom postu – kazao je Lukajić o samoj igri te nije zaboravio spomenuti atmosferu u dvorani koja po njemu upravo nedostaje njegovoj momčadi da bude još jača u svojoj dvorani.
– Zadar je uspio dostiću našu prednost na krilima svojih navijača kojima također čestitam na svemu. Volio bih kad bi imali ovakvu podršku u svojoj dvorani, jer ovakva publika vraća u život svoje igrače te stvara nevjerojatan pritisak. Na kraju moram čestitati svojim igračima koji su uspjeli napraviti pravi pothvat uzevši dva boda u dvorani gdje se teško dolazi do bodova što nam je ponovno otvorilo vrata Final foura, a Zadru želim puno sreće u sljedećim utakmicama – rekao je na kraju iznimno raspoloženi Lukajić.