Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bilosnić o Ravnim kotarima u Osnovnoj školi u Benkovcu

13.02.2011. 23:00
Bilosnić o Ravnim kotarima u Osnovnoj školi u Benkovcu


Hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić gostovao je u četvrtak 10. veljače u Osnovnoj školi u Benkovcu. U školskoj knjižnici Bilosnić je učenicima šestih razreda održao predavanje pod naslovom «Hrvatska narodna dinastija u Kotarima», s osvrtom na svoje povjesnice, seriju knjiga o našim mjestima pod zajedničkim nazivom «Kroz Ravne kotare i Bukovicu». Predavanju su uz učenike bili nazočni i nastavnici povijesti u ovoj školi.
Od Tadije Smičiklasa do danas, istakao je Bilosnić, Kotari se u hrvatskoj historiografiji ne spominju, premda se radi o kraju iznimne povijesti u milenijskom kontinuitetu, posebice značajnom u povijesti razvoja hrvatskoga naroda i njegove Države.
«U osvrtima na našu baštinu nisam zamijetio vidnijeg pristupa koji bi kao žarišno mjesto za sva složena i dramatična zbivanja vezana uz našu najraniju povijest naveo prostornu osnovicu Ravnih kotara i Bukovice. Ako se to i čini, onda se tek kaže kako je to prostor između Zrmanje i Krke, odnosno Cetine, kao da se ovo tlo u datome slučaju izvorno nije zvalo Hrvati, a kasnije i danas Kotari, pa tako izgleda kako prostor na kojemu su se događali svi duboki procesi i višestoljetni razvoj hrvatske Države i nema ime», zaključio je Bilosnić.
Bilosnić je govoreći o značaju Kotara istakao kako se samo preko njih možemo približiti povijesti hrvatskoga ranoga srednjega vijeka. Poimenično govoreći o hrvatskim knezovima i kraljevima koji su na ovom prostoru živjeli i kretali se, imali svoje zemlje, imanja, dvorce, odmorišta i staništa, crkve i grobnice, bilo da se radi o Ninu, Kninu, Biogradu, Šopotu, Šibeniku, pa o Bribiru, Vrani i Skradinu, Bilosnić je još jednom podvukao nepravedno zapostavljeni značaj Kotara, zaključujući kako sve najvrjednije i najljepše što je nastalo u ranoj hrvatskoj povijesti, podjednako u kamenu ili zlatu, nastalo je ovdje.