Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Filmska priča mračne fabule i istinske umjetničke vrijednosti

13.02.2011. 23:00
Filmska priča mračne fabule i istinske umjetničke vrijednosti


To je opera u kojoj se nije ni najmanje podilazilo publici, ona ima izuzetnu umjetničku vrijednost i u produkciji smo bili vođeni jedino željom da publici poklonimo pravu i istinsku dramu, objasnila je Gojanović Kljajić naglašavajući kako se opera izvodi u originalu na engleskom jeziku.
Ne znate što biste za Valentinovo, ne želite potrošiti mnogo novca, a želite bolju polovicu iznenaditi nečim posebnim – u tom slučaju savjetujemo vam odlazak u kazalište. Hrvatsko narodno kazalište Zadar u svom repertoaru očekuje vas s gostujućom operom “Medij” u izvedbi HNK Šibenik. Kako se opera ne može često vidjeti na našim daskama ovo je prilika koju ne smije propustiti niti jedan ljubitelj kazališta i kazališne umjetnosti, a osobito uzimajući u obzir gostovanje šibenskog HNK koje ima dugu i bogatu tradiciju opernog pjevanja. Nešto više o operi “Medij” Gian Carla Menottija ispričala nam je glazbena producentica HNK Šibenik, Nera Gojanović Kljajić, kojoj je ujedno dodjeljena i uloga madam Flore.
– Kad smo na šibenske daske odlučili postaviti operu izbor je bio prilično jednostavan. Naime, u rupu za orkestar u šibenskom kazalištu stane 20-ak izvođača s instrumentima te smo već time bili ograničeni, ali među kandidatima koji su zadovoljavali te uvjete nije bilo sumnje da je “Medij” pravi izbor. Radi se o nestereotipnom djelu koje predstavlja pravu filmsku priču mračne fabule i treba istaknuti da je opera karakterno teška i predstavlja izazov za sve likove. To je opera u kojoj se nije ni najmanje podilazilo publici, ona ima izuzetnu umjetničku vrijednost i u produkciji smo bili vođeni jedino željom da publici poklonimo pravu i istinsku dramu, objasnila je Gojanović Kljajić naglašavajući kako se opera izvodi u originalu na engleskom jeziku.
Odgovor na pitanje zašto je opera “Medij” toliko važna i što predstavlja leži i u činjenici da je ovo prva opera postavljena na šibenske kazališne daske u vlastitoj produkciji nakon razdoblja od čak 97 godina. Naime posljednja opera postavljena u vlastitoj produkciji održana je davne 1913. godine što je motiviralo djelatnike šibenskog HNK da postavljajući “Medij” ožive opernu djelatnost svog kazališta.
– Nakon što sam magistrirala u Zagrebu odlučila sam se vratiti u Šibenik i doprinijeti razvoju kulturnog života svoga grada. Ne znam koliko vam je poznata povijest šibenskog teatra, ali otvorila ga je jedna obitelj koja je i sama dala nekoliko opernih pjevača i pjevačica i upravo po tom opernom životu Šibenik je bio poznat. Posljednji put opera je u vlastitoj produkciji bila postavljena 1913. godine i ponukana tom činjenicom i dugim razdobljem od gotovo sto godina pokušala sam “Medijem” oživjeti tradiciju opernog pjevanja. Bilo je poprilično teško sve organizirati jer šibenski teatar nema svoj profesionalni zbor i slične grupacije pa je većina glazbenika iz Zagreba, ali ono što je važno jest da je autorski tim zadužen za produkciju, kostimografiju i ostale elemente stvaranja opere, iz Šibenika. Isto tako tri glavne uloge dobili su Šibenčani, rekla je Gojanović Kljajić objašnjavajući važnost “Medija”.
Nosioci glavnih uloga, kao što je već rečeno, su Šibenčani. Solistički tim čine Nera Gojanović u naslovnoj ulozi Madame Flora, Martina Klarić u ulozi Monike, a vrlo zahtjevna glumačka uloga nijemog dječaka Tobya povjerena je mladom diplomiranom šibenskom glumcu Jakovu Biliću. Ostale uloge pjevat će Gorana Biondić, Alen Ruško te Zadranka Marica Kolega. Autorski tim, također šibenski, vođen je na čelu s Dorom Ruždjak Podolski i dirigentom Josipom Šegom koji je postavljajući ovu operu još za vrijeme studentskih dana osvojio Rektorovu nagradu.
Iako je HNK Zadar tehnički drugačije realiziran od HNK Šibenik Nera Gojanović Kljajić ističe kako nikakvih tehničkih poteškoća neće biti i da Zadrani mogu očekivati vrhunsko uživanje u opernom pjevanju.
– U Zadru sam nastupila tri puta s pjevačkim dionicama, od čega u jednoj operi sa splitskim HNK. Kazalište u Zadru različito je od našega, s drugačijom konfiguracijom, a time i akustikom no našu predstavu nije problem adaptirati bilo kojem kazalištu pa tako ni vašem. Ni akustika neće predstavljati nikakav problem jer ako je pjevač dobar on uvijek isto otpjeva svoju dionicu, a to je vrhunski, tako da se ne bojim nikakvih tehničkih poteškoća, zaključila je Gojanović Kljajić, pozivajući Zadrane još jednom da posjete HNK Zadar, sutra navečer, s početkom u 20 sati, i opuste se uz vrhunsko umjetničko djelo.