Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kinematografski program na temu Risorgimenta

13.02.2011. 23:00
Kinematografski program na temu Risorgimenta


Riječ je o deset filmova na temu Risorgimenta, koji su opisali ujedinjenje Italije, kazala je Villani dodajući kako će se uz projekcije filmova održati nekoliko predavanja s različitim temama o ujedinjenju Italije
Nizom događanja Zajednica Talijana Zadar obogatila je prošlu godinu u kulturnom, ali i drugim poljima djelovanja u gradu Zadru. Već dugi niz godina u ovoj udruzi može se pohađati tečaj talijanskog jezika, satovi umjetnosti, a organizira se i nekoliko izložbi, predavanja, kao i raznih drugih događanja.
– Među ostalim aktivnostima već uobičajeno imali smo tečaj talijanskog jezika, koji se u kontinuitetu nastavlja i ove godine. Tečaj pohađaju jednako i djeca i odrasli. Satovi se održavaju dvaput tjedno po dva sata, a cijena je 300 kuna mjesečno. Prilagođujemo se našim korisnicima, tako da odrasli na tečaj dolaze u večernjim satima, kada im je najzgodnije zbog posla, dok djeca imaju subotom. Interes je dosta velik, a imamo oko 60-ak upisanih, kazala je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar. Ističe da su prošle godine imali i nekoliko tečajeva s posebnim popustom, kao što je onaj, primjerice, za policajce ili za djelatnike Zadarske županije.
Zajednica je prošle godine ugostila tri izložbe. U drugoj polovici je izlagala Danica Nenadić s izložbom Umjetnost ljudskog tijela, zatim je u lipnju bila postavljena izložba Nakit u vremenu. Posljednja izložba je bila u povodu Dana grada Zadra, pod nazivom Zadar danas/Zara oggi.
– Uz izložbe, koje se tradicionalno održavaju kod nas, imali smo i šest različitih skupova. Među ostalim održan je susret talijanskih hrvatskih poduzetnika, koji su dobili priliku izložiti u našim prostorijama svoj promotivni materijal, ostvariti nove poslovne kontakte i upoznati osobe iz javnog političkog i gospodarskog života, istaknula je Villani. Predsjednica Zajednice Talijana ipak najviše ističe uspjehe na kulturnom polju, pa je navela gostovanje kazališne radionice Zajednice Talijana Zadar u Puli, kao i rad umjetničke radionice za djecu, za koju postoji veliki interes, ali je broj ograničen.
Ništa lakšim tempom članovi Zajednice namjeravaju nastaviti i u ovoj godini. Već za nekoliko dana imaju zakazano zanimljivo događanje.
– Uskoro, točnije 18. veljače, imat ćemo degustaciju maslinovog ulja iz uljare Darka Dujele. Zatim nas očekuju tri izložbe, od kojih je jedna posvećena mladima, a jedna je ona profesionalnih slikara. Jedna će biti organizirana za Županijske dane.
Također, ove godine se slavi 150 godina od ujedinjenja Italije, a mi spremamo poseban kinematografski program, od nekoliko filmova koje ćemo ovdje prikazati. Riječ je o deset filmova na temu Risorgimenta, koji su opisali ujedinjenje Italije, kazala je Villani dodajući kako će se uz projekcije filmova održati nekoliko predavanja s različitim temama o ujedinjenju Italije.
Među ostalim aktivnostima organizirat će se putovanje članova Zajednice Talijana Zadar, prvenstveno mladih, u Firencu. Zajednica će sudjelovati i u Danu međunarodne raznolikosti.


Otvara se talijanski vrtić


Zadar bi od rujna ove godine trebao dobiti još jedan vrtić. U Zajednici Talijana potvrdili su nam kako je realizacija ovog projekta pri samom kraju te se, zapravo, još samo čeka potpisivanje kupoprodajnog ugovora.
– Pronašli smo jednu kuću na Meladi, a vlasnik bi bila Unione Italiana di Fiume. Trenutačno bismo imali jednu grupu od 25 djece, s kojima bi radile dvije tete, a njihov rad bi financirao Grad Zadar. Važno je napomenuti kako se mogu upisati sva djeca, a jezik poučavanja će biti talijanski, kazala nam je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru. Ističe kako cijena neće biti ništa drugačija negoli je u drugim vrtićima. Upisi počinju, kao i u drugim vrtićima, u travnju.
– Budući da se radi o privatnom vrtiću već smo imali brojne upite, istaknula je Villani.