Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sv. Valentin upućuje na nesebičnu ljubav

13.02.2011. 23:00
Sv. Valentin upućuje na nesebičnu ljubav


U ponedjeljak 14. veljače slavi se spomendan Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih. Kako je poznato, svećenik i mučenik sveti Valentin je živio u 3. stoljeću. Ovaj svetac istaknuo se kršćanskim životom, hrabrim svjedočenjem Boga i mudrošću. Živio je u vremenu progona kršćana. Car Klaudije II. Gotski ga je zbog njegova kršćanskog svjedočenja htio upoznati. Valentin je slutio da će podnijeti mučeničku smrt te se molio Bogu, preporučujući mu svoju dušu, spreman podnijeti sve za Krista. Kad ga je jedan od sudaca upitao što misli o rimskim bogovima, Valentin je odbio vjerovati u njih rekavši da su oni demoni. Nakon toga je osuđen na smrt. Kako prenose poznati podaci o svecu, car ga je predao gradskom prefektu, koji je Valentina uputio sucu Asteriju. Potom je Valentin išiban te mu je 269. godine odrubljena glava na Flaminijskoj cesti u Rimu.
Njegovo štovanje proširilo se po cijelom svijetu, a kao zaštitnik zaljubljenih parova slavi se od 15. stoljeća. Štovanje ovog sveca među kršćanima je započelo kad je car Julije I. nad njegovim grobom izgradio baziliku u 4. stoljeću. Sveti Valentin se štuje kao zaštitnik ljubavi između mladića i djevojaka te muževa i žena. Običaj je da se na dan svetog Valentina darivaju zaručnički i bračni parovi.
Sveti Valentin se istaknuo i brojnim čudesima. Naime, molitvama i Božjom snagom izliječio je jednog padavičara. Zbog toga se njemu mnogi vjernici utječu i mole za pomoć kod očnih bolesti i padavice. Valentin je mučeničkom smrću posvjedočio veliku ljubav prema Bogu, koja nadilazi sve poteškoće i suprotstavljanja, kako bi u nebu primio vijenac slave i nagradu pripremljenu za one koji su se potpuno žrtvovali i svoj život darovali. Mučenik sveti Valentin kao zaštitnik zaljubljenih upućuje na pravu ljubav, koja je nesebična, velikodušna, dobrostiva, ne zavidi, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, spremna opraštati, odricati se i darivati za dobro bližnjega i svakog čovjeka.