Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sve više Zadrana prakticira jogu i transcendentalnu meditaciju

13.02.2011. 23:00
Sve više Zadrana prakticira jogu i transcendentalnu meditaciju


Transcendentalna meditacija je mentalna tehnika koja čovjeka potpuno i lako vodi kroz iskustva sve smirenijih stanja svijesti te konačno do stanja u kojem je aktivnost svijesti u potpunosti smirena i budna. Sa smirenjem svijesti i tijelo se opušta do stanja duboke relaksacije u kojem se oslobađa stres i napetosti, pa se na taj način i tijelo obnavlja i ojačava
U četvrtak je u Gradskoj knjižnici predavanje o tradicionalnoj transcendentalnoj meditaciji i Patanđalijevim yoga sutrama održao Zoran Krneta. Krneta se meditacijom počeo baviti prije 25 godina dolaskom u kontakt s učenjem Maharishi Mahesh Yogija, čovjeka koji je metafizičke koncepte i prakse Istoka preveo na moderan jezik znanosti. Upoznavši se s Maharishijem, Krneta je postao učitelj i aktivist njegove međunarodne organizacije unutar koje je organizirao i vodio razne projekte, često i pod njegovim osobnim vodstvom, što radi i danas. Krneta je okupljenima u knjižnici, kojih je bio priličan broj, pričao o Ashtanga jogi, tradicionalnim sustavima joge i o meditaciji kao o jednom od vidova joge. Istaknuo je kako se danas na Zapadu joga proučava ogoljeno, žrtvujući važne principe.
– Maharishi Mahesh Yogi je došavši na Zapad koncem pedesetih, shvatio kako je zapadnjački stil života temeljen na vrijednostima potrošačkog društva i svjetonazorski centriran oko moderne znanosti te da će podučavajući tradicionalno biti neprihvatljiv širokim masama. Ubrzo se stoga prilagodio, odbacivši tradicionalne sastavnice joge i izvršio snažan pritisak da se meditacija razumije isključivo kao tehnika relaksacije za oslobađanje od stresa i da se na taj način približi materijalističkom svjetonazoru te učini dostupnim najširim masama. Ubrzo je takav pristup pokazao određene nedosljednosti i nedostatke jer je za nesmetan razvoj, razumijevanje i stabilizaciju viših stanja svijesti potrebno prakticirati sve dijelove joge kao sustava kako to i izlažu tradicionalni spisi, naglasio je Krneta.
Na predavanju se stoga moglo čuti da joga nije samo sustav fizičkih vježbi (asana) kojima stječemo gipkost tijela i iskustvo smirenih misli već cjeloviti sustav duhovnosti. Zoran, inače rođeni Zadranin, vrlo jednostavnim rječnikom pojasnio je etičke principe i sve ono što spada u sferu psihologije, kao također nezaobilazne dijelove duhovne prakse te naglasio kako samo integracijom svih fizičkih, duhovnih i psihičkih potencijala možemo postići napredak i zadovoljstvo vlastitim životom.