Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prva katastarska izmjera nakon Austro-Ugarske!

13.02.2012. 23:00
Prva katastarska izmjera nakon Austro-Ugarske!


Problem katastra koji ne prati stvarno stanje i zastarjelih zemljišnih knjiga sve je izraženiji, a nije rijetkost da se komplikacije oko vlasničkih odnosa povlače i po nekoliko desetaka godina. Stvarni vlasnici svoje vlasništvo ne mogu dokazati i zbog toga ne mogu njime raspolagati, upozorava Juričević


U ponovljenom postupku javne nabave za geodetske-katastarske usluge radi izrade katastra nekretnina na području općine Posedarje za k.o. Posedarje, naručitelja Državne geodetske uprave, izabran je izvođač radova, Geodetski zavod d.o.o. Split. Radi se o katastarskoj izmjeri na površini 3.809 hektara koja obuhvaća područje Posedarja, Pogradine i Ždrila. Vrijednost radova iznosi 3.150.000 kuna.
Zemljišne knjige i pravna država
– Ovo je velik dan za našu općinu na čijem će području prvi put nakon doba Austro-Ugarske Monarhije započeti katastarska izmjera, kazao je Ivica Juričević, načelnik Općine Posedarje.
Općina je s Državnom geodetskom upravom ugovor o katastarskoj izmjeri potpisala još početkom proljeća 2010. godine. Radove u omjeru 40 prema 60 posto zajednički financiraju Državna geodetska uprava te Općina Posedarje i vlasnici nekretnina koji će na ovaj način svoje vlasništvo urediti na znatno jeftiniji i lakši način nego da sami idu u postupak dokazivanja vlasništva.
– Problem katastra koji ne prati stvarno stanje i zastarjelih zemljišnih knjiga sve je izraženiji, a nije rijetkost da se komplikacije oko vlasničkih odnosa povlače i po nekoliko desetaka godina. Stvarni vlasnici svoje vlasništvo ne mogu dokazati i zbog toga ne mogu ni raspolagati svojim kućama, drugim vrstama građevinskih objekata i zemljišnim parcelama, kaže Juričević, ističući da je to problem koji ne pogađa samo privatne osobe, nego i samu državu, odnosno jedinice regionalne i lokalne samouprave.
– Nerijetko se događa da se zbog vlasničkih odnosa odugovlače neki važni javni projekti, kaže Juričević, dodavši da je ovo za općinu izuzetno važan projekt, kako bi se napokon sredili imovinskopravni odnosi u posjedovnici i gruntovno.
Poznato je da su izmjere i katastarska sređivanja knjiga spor i mukotrpan posao, ali ide i naselja pomalo dobivaju prave katastarske podatke, koji su temelj sigurnosti u pravnome prometu nekretnina. Naime, katastar i zemljišne knjige su jedni od temeljnih registara na kojima počiva pravna država.
– U tijeku je postupak za početak katastarske izmjere za k.o. Slivnica, k.o. Vinjerac i k.o. Islam Latinski, otkriva posedarski načelnik.
O tome do kolikih komplikacija dolazi zbog neodgovarajućih ili nepostojećih zemljišnih knjiga ne treba posebno govoriti, a problemi su najizrazitiji kada se ide u rješavanje projektne dokumentacije za izgradnju novih objekata.
– Rješenjem problema katastra i zemljišnih knjiga stvorit će se i preduvjeti za održivo planiranje prostora i zaštitu okoliša te za daljnji gospodarski razvitak općina i države u cijelosti, naglasio je Juričević.
Priprema za avionsko snimanje
Važno je napomenuti da je trenutačno stanje katastarskih i zemljišnih knjiga vrlo loše, s obzirom na to da je većina postojećih katastarskih planova stara više od 150 godina. U Zadarskoj županiji je 326.848 čestica koje treba “ubaciti” na internet.
– Treba naglasiti da je ovo vrlo važna stvar za ova mjesta, jer će nakon završetka formiranja zemljišnih knjiga svi koji imaju nekretnine na ovim područjima konačno imati upisano svoje vlasništvo, a uvid u podatke bit će dostupan i preko interneta, ističe Juričević, dodajući da će uspjeh ovih opsežnih radova, na dobrobit korisnika (vlasnika i drugih nositelja prava), uvelike ovisi o suradnji građana.
Dakako, prije početka katastarske izmjere održat će se tribine, zborovi mještana u Posedarju, Podgradini i Ždrilu, na kojima će se građane upoznati s katastarskom izmjerom, cijelom procedurom i onim što trebaju napraviti. Naime, mnogo ovisi o pripremi zemljišta za avionsko snimanje.
– Apelirao bih na žitelje da se svi aktivno uključe u ovaj projekt kojim će riješiti stoljetni problem zakompliciranih imovinskopravnih odnosa. Ovim se činom relativno brzo i efikasno rješavaju nagomilani problemi te će oni koji se uključe kroz dvije ili tri godine postati vlasnici ili posjednici svojih zemljišta. Dakle, moći će ono što nisu mogli dosad – upravljati svojom imovinom, zaključuje Ivica Juričević.