Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umjetnik poharao i BAFTA-u

13.02.2012. 23:00
Umjetnik poharao i BAFTA-u


Francuski crno-bijeli film osvojio je sedam priznanja, uključujući onaj za najbolji fim, redatelja, glavnoga glumca i scenarij, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Meryl Streep za portret bivše britanske premijerke Margaret Thatcher


Francuski crno-bijeli film “Umjetnik”, posveta holivudskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, uvjerljiv je pobjednik dodjele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) održanoj u London Royal Operi sa sedam osvojenih priznanja, uključujući za najbolji fim, redatelja, glavnoga glumca i scenarij. Najboljim glavnim glumcem proglašen je Jean Dujardin u “Umjetniku”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Meryl Streep za portret bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu “Željezna lady”. Njezin portret bivše britanske premijerke, od samouvjerenog konzervativnog lidera na vrhuncu vlasti do krhke starice koja pati od demencije, dobio je brojne pohvale, premda su film u Velikoj Britaniji kritizirali mnogi, pa i aktualni premijer David Cameron.
Zvijezda u usponu – Adam Deacon
U kategoriji najboljeg redatelja pobijedio je Michel Hazanavicius koji potpisuje “Umjetnika”, koji je dobio i nagradu kao pisac najboljeg originalnog scenarija za isti film. U kategoriji adaptiranog scenarija nagradu su dobili Bridget O’Connor i Peter Straughan za film “Dečko, dama, kralj, špijun”.
Nagrade za najbolje sporedne glumce osvojili su Christopher Plummer za ulogu u “Početnicima” i Octavia Spencer za “Tajni život kućnih pomoćnica”. Nagradu za najbolji britanski film dobio je “Dečko, dama, kralj, špijun”, dok su najboljim britanskim debitantima proglašeni redatelj Paddy Considine i producent Diarmid Scrimshaw za film “Tyrannosaur”. Najboljim stranim filmom proglašen je “Koža u kojoj živim” Pedra Almodovara. Najbolji dokumentarac je film Asifa Kapadije “Senna”, a najbolji animirani film, po odluci žirija BAFTA-e, “Avanture Tintina” Stevena Spielberga. Posebna nagrada za zvijezdu u usponu, koju dodjeljuje publika, pripala je Adamu Deaconu.
Priznanja za Scorsesea i Hurta
Martin Scorsese primio je posebnu nagradu britanske akademije BAFTA Fellowship koja se dodjeljuje pojedincu za njegov poseban doprinos filmu, dok je John Hurt dobio nagradu za izniman doprinos britanskoj kinematografiji. Ceremoniji u Londonu nazočile su najpoznatije britanske, ali i holivudske zvijezde, poput Brada Pitta i Georgea Clooneyja, prenose agencije. Iako brojne žene diljem svijeta sanjaju o tome da se nađu u njegovu društvu, George Clooney u Londonu se sam prošetao crvenim tepihom. Iako ga nije pratila njegova djevojka Stacy Keibler, kao na dodjeli Zlatnih globusa, Clooney je bio izvrsno raspoložen. Njegovo je soliranje podgrijalo tračeve o krizi u njihovoj vezi. Vidjet ćemo tko će ga pratiti na dodjeli Oscara, za koji je nominiran.