Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

KIša omela i Stubljara i rezidbu na Baštici i Smilčiću

Autor: Marijan Tomac

13.02.2013. 23:00
KIša omela i Stubljara i rezidbu na Baštici i Smilčiću


Šjor Mladen Stubljar s ekipom Hrvatske dalekovidnice spremao se napraviti reportažu o rezidbi bresaka. Dogovor je bio za srijedu na Baštici i Smilčiću. Ali kiša u Dalmaciji i snijeg u unutrašnjosti su odgodili posao za sedam dana
Nikako da se spoji nekoliko lijepih dana. Treba prionuti poljodjelskim radovima jer sredina veljače je pred vratima. Dani su duži pa je grijeh motati se po kužini, a posla na otvorenom preko glave. Posla ima za sve koji su vezani uz zemlju, kako za profesionalne poljodjelce tako i za vikendaše
Odgođena i sadnja krumpira
 Treba urediti okućnicu ili otići na školj prozračiti kuću, počistiti intradu, a dobro je obnoviti po koju staru maslinu ili popiliti suhe grane. Bit će još zima pa drva neće biti na odmet. Na školju je vrijeme za sjetvu boba, čičvarde i ostalih sočivica. Triba pobosti nekoliko češnja luka i posaditi po kila kapulice. Moja svastika Jadranka već dva vikenda to uporno planira obaviti na Pašmanu, ali joj vrijeme ne da.
– Da ni kiša moglo bi se orati i saditi kumpiri. Nigdi boljeg kumpira od našeg sa školja iz crvenice, govori Željko Dešpoja maslinar i uljar iz Dobropoljane.
 Rezidba breskve upitna
Voćari i vinogradari spremaju se prionuti rezidbi. Iako se breskva reže od početka prosinca u poslu se nije daleko odmaknulo. Česte kiše, blato i hladnoća nisu dopustili da se rezidba bresaka polako počinje privoditi kraju. Sve treba biti gotovo do sredine ožujke, bolje rečeno do cvatnje. Prije cvatnje treba obaviti zimsko prskanje protiv bolesti i štetnika. Prskanju prethodi izvlačenje grana pa ti vidi koliko ima posla.
  Kiša koja je padala ovaj tjedan nije samo omela poljodjelce u obavljanju planiranih poslova. Šjor Mladen Stubljar s ekipom Hrvatske dalekovidnice (HTV-a) spremao se napraviti reportažu o rezidbi bresaka. Dogovor je bio za srijedu na Baštici i Smilčiću. Ali kiša u Dalmaciji i snijeg u unutrašnjosti su odgodili posao za sedam dana. Znajući šjor Mladena siguran sam da će zadatak obaviti čim vremenske prilike dopuste. Ne samo da je trebao snimiti prilog, već su se domaćini spremili počastiti ekipu Hrvatske dalekovidnice kao što je i red. Jer ljudima s puta treba okrepa, a pogotovo kada rade. Kako je taj dan Čista srijeda, zapovjedani post, domaćini su se pripremali za riblji meni.
Pokretna platforma i pneumatske škare 
Nije svako zlo za zlo govori, Zvonimir Kovačević proizvođač breskve na Baštici. Kada kiša prestane padati požurit ćemo s rezidbom. Posjedujem pokretnu platformu i pneumatske škare pa rezidba ide relativno brzo. Učinak je i do dva puta veći nego kod klasične rezidbe. Zbog prošlogodišnje suše porast mladica je nažalost manji pa je rezidbe manje, ali treba više stručnog znanja. Kiša koja pada dobro dođe da se napuni akumulacijsko jezero, jer bez vode proizvodnja kvalitetnog voća postaje znanstvena fantastika. Uz svu kišu koja je pala nivo vode u jezeru Vlačine nije dovoljan da bi se mogla navodnjavatiBaštica s dovoljnim količinama vode, pojašnjava gospodar Zvonimir.
Muke Nede Strike
Nedo Strika, iz Lovinca s trinaest godina napustio je rodno mjesto i pošao u ‘bili svit’. Prvo u Rijeku na zanat, a zatim u Njemačku. U Njemačkoj je zaradio mirovinu, ali rodni Lovinac ne zaboravlja.
 Na djedovini je sagradio kuću i uredio okućnicu gdje provodi najviše umirovljeničkih dana. Krajem mjeseca planira sa suprugom otići u Njemačku vidjeti djecu i unučad, ali prije toga treba obnoviti trešnje i bajame koje je posadio njegov pokojni otac. Dogovorili smo posao za prošli ponedjeljak. Sve po planu. U devet sati popili kavu pregledali stabla i donijeli odluku kako ih piliti. Ali problem na početku. Pila neće da upali. Potegni jednom, potegni drugi puta, potegni deseti puta, ali od pile niti glasa.
– Skini svjećicu, viče susjed -sigurno je puna gari.
Tenkist popravio pilu
Skidamo svjećicu, a svjećica suha ko barut. – Ako je svjećica suha pila ne dobiva gorivo, javlja se dobronamjerni susjed. Neš’ ti pameti, to znamo i mi. Nema druge nego je odnijeti na popravak. Tko može popraviti u dan pilu, osim prijatelja Ante Jukice Tenkista iz Petrčana. Ante je tijekom rata popravljao, održavao i servisirao tenkove, pa što je za njega jedna motorna pila.
  Zovem Antu da vidim što treba. – Kupi membranu za karburator i dolazi. Pila nije dugo radila, a ti nisi izlio gorivo i odnio je vrag sriću membrani. Sve će biti gotovo za par sati, pojašnjava Ante spreman ko zapeta puška. Popravio Ante pilu dok si rekao keks. Pali pila na pogled. Sutra ponovno u Lovinac i završiti zadatak pa da susjedvidi kako mala radi sada. No od posla ništa. Kiša obustavila aktivnosti za nekoliko dana.
 Rezidba nadinskih vinograda tek započela
Ratko Plastić, iz Nadina vinogradar od formata uspio je porezati gotovo polovicu vinograda. Hvatam vrijeme između dvije kiše. Na Nadinskom blatu kanali su puni vode, ali table su suhe. Sve dok ne provrije Malo blato vode nema dovoljno. U ponedjeljak sam mogao kroz vinograd prolaziti u šlapama, ali u utorak je bila druga priča. Kiša je cijeli dan padala pa se zabavljam poslovima oko kuće.
 Nadinski vinogradari poučeni lošim iskustvom iz prethodnih godina ne žure s rezidbom. Kasnija rezidba ima za posljedicu da pupovi vinove loze kreću kasnije. U protekle dvije godine kasni mrazevi su prorijedili urod nadinskih vinograda pa treba pokušati s kasnijom rezidbom. – S rezidbom ne treba žuriti. Ja sam na Nadinskom blatu od početka sadnje vinograda. Prvo sam radio kao radnik, a zatim kao poslovođa u PK Zadar. Bilo je godina da se je vinograd rezao do početka svibnja pa je urod bio obilat i kvalitetan, pojašnjava Ratko koji svaki pedalj Nadinskog blata ima u malom prstu.
Ulje i Mulo di Kalelarga
 Poljoprivredni radovi se polako se zahuktavaju. Po onoj narodnoj red kiše, red suše dok ne grane proljetno sunce i zapušu bure. Poslova na selu uvijek. Treba ispiliti drva, pregledati pršute koji se suše da muha nije ubacila upljuvak, vižitati klice na sjemenskom krumpiru, provjeriti poljoprivrednu mehanizaciju i naoštriti alat. Treba marendati u društvu prijatelja. Pečenice su najbolje za friganje s jajima, a divenice mogu se jesti i suhe.
Na ribarnici ovih dana dovoljno gavuna, manula i srdela. Uz malo maslinova ulja spiza za polizati prste. Ali kojeg ulja? Od maslina koje su bile najmanje mjesec dana u moru i po mogućnosti kupljenice. Kako kaže moj prijatelj Gordan Marinović, zvani Mulo di Kalelarga: – “Ako hoću da mi riba bude gorka polit ću je pelinkovcem, a ne uljem od netom ubranih i prerađenih maslina”.
Stara uzrečica iz doba Rimljana kaže: “O ukusima se ne raspravlja”.


 O ULJU I MLIJEKU


Značajan broj maslinara prodaje maslinovo ulje proizvedeno od maslina čuvanih u moru. Je li to ulje dobre ili upitne kakvoće to moraju pokazati struka i provedene kemijske i organoleptičke analize koje su obvezne po hrvatskim zakonima kod stavljanja maslinova ulja u promet. Dok takvo ulje nema potrebne papire o njemu se, smatram, ne treba niti govoriti, a kamoli davati medijski prostor. Povećana količina Alfatoksina M 1 u mlijeku dignula na noge svekoliku hrvatsku javnost, a maslinovo ulje s povišenim sadržajem slobodnih masnih kiselina nikog ne zabrinjava.