Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvoren stečaj nad tvrtkom Plava vala

Autor: Ante Vidović

13.02.2013. 23:00
Otvoren stečaj nad tvrtkom Plava vala

Foto: Adam VIDAS



Sudac Tomislav Jurlina otvorio je jučer stečaj nad tvrtkom Plava vala koja je koncesionar nad marinom u Sutomišćici u općini Preko na otoku Ugljanu. Zahtjev za pokretanje stečaja došao je od Republike Hrvatske, Ministarstva financija zbog neplaćenih dugova. Plava vala osnovana je 2003. godine od strane fonda Cubus Luxa. U deset godina poslovanja akumlirali su 28,8 milijuna kuna gubitka. Potraživanja države i drugih vjerovnika prema ovoj tvrtci u trenutku otvaranja stečaja iznose, prema bilanci, 48,4 milijuna kuna.
Trenutačni vlasnik Plave vale, po evidenciju u sudskom registru, jest švicarski fond Nin Beteiligungs koji je u igru ušao sredinom studenoga prošle godine kada se prvi puta raspravljalo o otvaranju stečaja na Plavom valom. Iz švicarskog fonda su za direktora postavili Tomislava Juricu. U početku priče najavili su preuzimanje i podmirivanje dugova prema vjerovnicima. Za tražbinu prema državi čak su dali osiguranje. Međutim dug nije podmiren. Predstavnica države u stečajnom postupku Lidija Vitaljić naglaša kako novi vlasnik prema povučenim potezima i ne namjerava podmiriti dug.
– Što više oni izbjegavaju platiti dug. Ne postoje razlozi do RH odustane od pokretanja stečaja, kaže Vitaljić.
Predstečajni upravitelj Branko Morić naveo je kako postoji tri uvjeta za proglašenje stečaja: društvo je insolventno, nelikvidno i prezaduženo. Najvrijednija imovina je marina nad kojom Plava vala ima koncesiju do 2037. godine. Nju je Morić prema financijskim izvještajima procijenio na 28,8 milijuna kuna. Nad njom založno pravo ima Erste banka. Ostala imovine stečajnog dužnika sastoji se od opreme vrijedne 458 tisuća kuna i potraživanja u visini od 4,8 milijuna kuna čija je naplativost upitna i traži pokretanje sudskih postupaka.
Jučerašnjem otvaranju stečaja prisustvovao je bivši direktor Plava vale Milan Kotur. Kotur naglašava kako su Švicarci jednostarno raskinuli ugovor o preuzimanju udjela, a za to vrijeme vlasnik fonda po Italiji naplaćuje usluge koja se pružaju u marini u gotovini te dodaje kako se firma vodi u stečaj namjerno.
Kako su sada stvari posložene najviše izgleda da se naplati ima Erste banka koja je svoja potraživanja osigurala založnim pravom. Ostali vjerovnici, među kojima je i država, trebat će se boriti za svoj novac. Očigledno će u ovom stečaju glavna riječ voditi spomenuta banka po ćemu ovaj stečaj nalikuje na stečaj nad remontnim brodogradilištem Nauta Lamjana gdje je ova banka ima glavnu riječ u skupštini vjerovnika.