Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kalmeta: Nije slučajno da se sve zaustavlja baš u Zadru

13.02.2014. 23:00
Kalmeta: Nije slučajno da se sve zaustavlja baš u Zadru


 Ljubav je najvažnija dimenzija u životu te pozivam one koji je nemaju da je što prije pronađu. Tako je zadarski gradonačelnik čestitao Dan zaljubljenih ili Valentinovo svim nazočnima na njegovom 2. kolegiju.
No nakon čestitke za Dan. Sv. Valentina, gradonačelnik se prije točaka dnevnog reda očitovao o nekoliko projekata koji se ne razvijaju, po njemu, na korist grada. Prva je Gaženica. Grad Zadar će se, kaže Kalmeta, žaliti na izmjenu glavnog projekta, u kojem umjesto pristanišne zgrade država nudi kontejner površine 20 x 20 metara. Po Kalmeti u tako mali objekt se ne mogu, po lošim vremenskim uvjetima, smjestiti putnici koji pristižu na trajekt ili s njega silaze.
– Mi smo predložili da se napravi dosta racionalizirana zgrada s dijelom u “roh bau” izvedbi koju bi kasnije uredio koncesionar, ali je to odbijeno. Iluzorno je očekivati da će koncesionar graditi cijelu zgradu u kojoj će biti sadržaji koji njemu ne odgovaraju. Moram istaknuti da pristanišna zgrada iznosi 60 posto investicije kredita EBRD-a i KfW-a, kojeg će država morati vraćati. Bojim se da ćemo je mi kasnije morati napraviti po puno lošijim uvjetima jer kamata na na ovaj kredit iznosi 0,73 posto, rekao je Kalmeta.
Što se tiče namjere ukidanja HŽ Carga u Zadru na temelju najavljenih racionalizacija u Hrvatskim željeznicama, Kalmeta se upitao kako to da se radna mjesta ne ukidaju u Splitu i Šibeniku, Pločama i Rijeci, nego baš u Zadru čija luka ima perspektivu.