Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mali Novigrađani saznali sve o minama (FOTOGALERIJA)

13.02.2014. 23:00
Mali Novigrađani saznali sve o minama (FOTOGALERIJA)


Policijska uprava zadarska, Hrvatski centar za razminiranje i Općina Novigrad organizirali su jučer edukaciju i radionicu o opasnosti od zaostalih mina, ilegalnog oružja i od ostalog zaostalog oružja za djecu školske i predškolske dobi i ostale građane u Novigradu. Radionica je održana u sklopu akcije “Manje oružja – manje tragedija”.
Četiri kilometara kvadratnih zagađeno minama na novigradskom području opasan je podsjetnik na Domovinski rat koji je završio prije devetnaest godina. U tom vremenu od mina su na novigradskom području poginule dvije osobe. Jedna od njih je Filip Gaćina kojeg Hrvatska pamti po ushićenom uzviku “Obadva, oba su pala!” kojim je ispratio obaranje dva neprijateljska aviona pogođenih s baterije Zečevo tijekom napada na Šibenik.
– Naša djeca su najugroženija od mina. Maksimalno smo pomogli u organiziranju ove edukacije. Najugroženiji dio naše općine jest područje Paljuva. Očekujemo da će kroz dvije godine cijeli prostor općine Novigrad biti očišćen od mina, rekao je donačelnik Općine Novigrad Martin Gospić.