Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Četvrtaši iz “Budinića” u Malim kabinetima čuda

13.02.2017. 23:00
Četvrtaši iz “Budinića” u Malim kabinetima čuda


Mali kabineti čuda, naslov je radionica koje se ovih dana održavaju u obnovljenoj Kneževoj palači. Radionica je izravno vezana uz izložbu koja je u povodu otvorenja palače postavljena u izložbenim dvoranama u prizemlju.
Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Šime Budinića jučer su sudjelovali u Malim kabinetima čuda koje je vodila 
Lucija Vuica, muzejska pedagoginja u Narodnom muzeju Zadar.
– Na samom početku imamo kratko vodstvo kroz izložbu Kabineti čuda, a zatim će učenici sami izrađivati vlastite kabinete po našim predlošcima. Naime, imamo slike predmeta koje se nalaze u Kabinetima, te im prema njima zadajemo zadatke da poslože predmete po boji, vrstama predmeta, notama, životinjama, odjelima Narodnog muzeja. Na ovaj način morat će povezivati što su to Kabineti čuda, što se radi u muzeju, na koji način nastaju Kabineti, istaknula je Vuica dodajući kako će učenici potom uzeti predmet i naći ga u Kabinetima čuda.
– Svrha radionice je da učenici kroz kabinete vide kako funkcionira muzej, da mogu upoznati sva četiri odjela muzeja, istaknula je Vuica. 
Zadarski školarci nakon šetnje Kneževom palačom i kreativnih radionica bit će bogatiji za iskustvo muzejskog “čuda” koje do sada nisu vidjeli. Bit će bogatiji za jedno kreativno druženje i doživljaj novog ambijenta Kneževe palače na koju kao Zadrani mogu i trebaju biti ponosni.
Koliko im je muzejska radionica bila zanimljiva moglo se vidjeti po njihovoj aktivnosti i interesu koji su iskazivali za taj, njima prilagođeni, “muzejski pogled na svijet”.
Kako bi Kneževa palača doista zaživjela kao mjesto na koje svraća puno Zadrana, slične radionice, namijenjene posebno školskoj djeci, zasigurno bi puno koristile u popularizaciji prostora Kneževe palače i sadržaja koji se u njoj nude. Organizirani posjeti zadarskih učenika i rad s njima putem radionica svakako je dobar model koji bi trebalo koristiti i dalje te u Kneževu palaču dovesti Zadrana – što više.