U povodu Dana frankofonije u Studentskom klubu “Božo Lerotić” održana je večer francuske kuhinje. Većina okupljenih je očekivala još jedno predavanje, tako da je mnoštvo francuskih jela bilo ugodno iznenađenje i odmak od rutine.
– Nadam se da Vam se svidjelo predavanje. Ovo je praktični dio Dana frankofonije, našalio se mr. sc. Nenad Zekanović, predsjednik Francusko-hrvatske udruge, nakon što je iza uvodne riječi svima zaželio dobar tek.
Mnoge zemlje imaju velike kulinarske majstore i brojne gastronomske specijalitete, no u rijetko kojoj zemlji se hrani prilazi s toliko strasti kao što je slučaj s Francuskom. Francuzi su upravo u akciji kada žele staviti svoju kuhinju na UNESCO-ov popis zaštićene baštine, a hoće li im u tome uspjeti, ostaje vidjeti.
Za vrijeme ručka u Francuskoj su sva radna mjesta zatvorena na sat vremena, a francuska raznovrsna i izbalansirana prehrana je i svojevrsna dijeta. Čini se kako su Francuzi uspjeli pronaći put “užitkom do zdravlja” o čemu su napisane brojne knjige, a u rječnike širom svijeta ušao je izraz “francuski paradoks” koji podrazumijeva pomalo neobična situacija u kojoj možete jesti do mile volje, uz to i pušiti, a pritom ne oboljeti od bolesti srca i krvnih žila.
Svi oni koji su se u srijedu našli u Studentskom klubu mogli su uživati u izvornoj francuskoj hrani i delikatesama. Sva hrana pripremljena je u maloj čajnoj kuhinji na Sveučilištu u Zadru, a glavni aranžer i autor večeri bio je student Josip Ivezić. Neka od jela koja smo mogli vidjeti bila su la salade “Nice”, la dinde au vin flanc, roses aux sables i la quiche au pomme. Iako sva imena zvuče jako komplicirano, jela su zapravo jako jednostavna.
– Fracuska kuhinja jako je slična mediteranskoj i bazira se na puno povrća. Sve što se priprema jednostavno je napraviti. Slična je dalmatinskoj, a sastojci nisu skupi i lako ih je nabaviti, rekao nam je Josip Ivezić.
U Francuskoj dobro jelo ne ide bez dobrog vina. U srijedu su bila poslužena vina Cabernet Sauvignon, crno stolno vino i Chardonnay, bijelo stolno vino. Iako su vina podrijetlom makedonska, a samo im je ime francusko, znalci su nas uvjeravali da razlike u okusu i nema. U Francuskoj, koja je poznata po vinogradima i vinskim podrumima, i najjednostavniji vinar će vam znati reći koje vino ide uz koje jelo.
U vrijeme kad sve više prevladavaju instant brza jela, možemo se nadati kako će francuska jela još dugo zadržati svoju kvalitetu i predstavljati ono pravo uživanje u dobroj hrani i piću.
najnovije
najčitanije
Sport
Golden fight
Zadarski borci Reljić i Ražov nastupaju u Zagrebu
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Zadarska Svrdlovina poput talijanskog Nebbiola!
KK Zadar
Reakcije trenera
Jusup: Zakazali smo na obrambenom skoku
Hrvatska
Zatvoreni dio
Vlada razriješila gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića, vodi ga Vladin povjerenik
Kultura
Pjesnička večer
Editi Vlahov dodijeljena nagrada »Joja Ricov«
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA